Wijziging van de Wet milieubeheer voor een nationale circulaire plastic norm
Reactie
Naam
|
Provincie Zuid-Holland (Kwartiermaker HerPakt E.L. Schootstra)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
29 mei 2024
|
Vraag1
U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de wetswijziging en de toelichting. Gelet op de huidige marktomstandigheden in de plastic sector: In hoeverre draagt dit wetsvoorstel bij aan het stellen van de juiste kaders voor het slagen van een klimaatneutrale en circulaire economie met oog voor de economische positie van de plastic sector?
Hallo Rijksoverheid,
Ik ben community manager van het netwerk Herpakt: met 40+ bedrijven in Provincie Zuid-Holland werken wij aan meer herbruikbare B2B verpakkingen. Een van onze pijlers is om verpakkingen in de schoonmaakbranche te verminderen.
Afvalzakken zijn in de professionele schoonmaak branche de grootste vervuiler qua CO2-uitstoot. De 4 grootste facilitaire dienstverlening bedrijven (Asito, CSU GOM & ICS Groep) stoten in een jaar (2023) zo’n 3.631,662 ton CO2 uit alleen aan afvalzakken. Echter, afvalzakken worden niet geclassificeerd als verpakkingen onder PPWR en vallen daardoor buiten wetgeving als het komt op recyclaat-verpliching. Vrijwel alle afvalzakken in de facilitaire dienstverlening zijn gemaakt van virgin plastic (vaak goedkoop geïmporteerd uit China). Dat terwijl er in Nederland afvalzakken bestaan gemaakt van 80 tot 90% recyclaat, echter zijn deze zakken duurder om in te kopen. Als wetgeving zou verplichten (net zoals wetgeving in Vlaanderen) dat we overstappen naar vuilniszakken gemaakt van recyclaat, dan kan de hele industrie verduurzamen. Dit is dan ook de vraag vanuit de industrie.
Is het ministerie bereid om een recyclaat-verplichting voor afvalzakken in de facilitaire dienstverlening in te voeren, zodat de facilitaire sector kan verduurzamen?
Hartelijk dank,
Emma Schootstra