Wijziging van de Wet milieubeheer voor een nationale circulaire plastic norm
Reactie
Naam
|
Ekopack Group (J Brouwer)
|
Plaats
|
Waddinxveen
|
Datum
|
23 april 2024
|
Vraag1
U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de wetswijziging en de toelichting. Gelet op de huidige marktomstandigheden in de plastic sector: In hoeverre draagt dit wetsvoorstel bij aan het stellen van de juiste kaders voor het slagen van een klimaatneutrale en circulaire economie met oog voor de economische positie van de plastic sector?
Goede ontwikkeling om bio based en hernieuwbaarheid mee te nemen in de discussie.
Ik bekijk het vanuit een grondstoffen perspectief. Wat je ook doet gebruik hernieuwbare grondstoffen en houdt ze in de kringloop. Dat is waar cradle2cradle en een circulaire economie om draait.
Het huidige beleid is gericht op hergebruik van producten en niet op hergebruik van grondstoffen. Terwijl dat wel de kern is.
Single use of herbruikbaar is volgens mij een te simpele voorstelling. Een single use papieren beker is gemaakt uit een hernieuwbare grondstof en kan ook meerdere keren gebruikt worden waarna het als grondstof tot wel 25x gerecycleerd kan worden. Een herbruikbare beker zal elke dag gewassen en gedroogd worden en aan het einde van de levensduur afhankelijk van de grondstof ook gerecycleerd kunnen worden. Uitdaging van veel herbruikbare materialen is dat ze gemaakt zijn van niet hernieuwbare grondstoffen zoals olie gebaseerd kunststof, RVS, porselein of aardewerk. Ik zie het dus meer als een discussie over hernieuwbare grondstoffen versus niet hernieuwbare grondstoffen en denk dat deze wetgeving , mits goed geformuleerd, daaraan kan bijdragen.
Bijlage