Voorstel van wet houdende het niet-indexeren van het basiskinderbijslagbedrag en het extra bedrag van de kinderbijslag in de Algemene Kinderbijslagwet over de jaren 2022, 2023 en deels over 2024
Reactie
Naam
|
A Lam
|
Plaats
|
Alkmaar
|
Datum
|
13 januari 2021
|
Vraag1
Graag vernemen wij uw reactie op het wetsvoorstel.
-1- "Het kabinet hecht waarde aan goed functionerende uitvoeringsorganisaties"
Indexering heeft een reden. Als het kabinet waarde hecht aan goed functionerende uitvoeringsorganisaties, dan moeten die uitvoeringsorganisaties aan de ouders een bedrag uitkeren dat strookt met de bestaansreden van de kinderbijslag. Dit voorstel, het functioneren verbeteren door slechter te gaan functioneren, is in strijd met zichzelf.
Ik neem althans aan dat met "goed functionerende uitvoeringsorganisaties" gedoeld wordt op goed functioneren vanuit het perspectief van de burger. De KOT-affaire heeft laten zien hoe eenvoudig een organisatie die de menselijke maat overstijgt kan ontsporen, ook al heeft iedereen de beste bedoelingen.
Dat een sterke partij ongekende schade kan aanrichten bij zwakkeren die van de sterkere afhankelijk zijn, is iets heel algemeens. Je ziet het ook in de sociale werkvoorziening, bijvoorbeeld bij Dethon in Terneuzen, waar de directie nog in de ontkenningsfase zit. Een voorbeeld hoe het beter kan is Senzer in Helmond, waar de directie zich sterk maakt voor een sfeer waarin het volstrekt normaal is om kritiek te uiten, nadat in het verleden van alles mis was gegaan door eenzijdige aansturing van boven naar beneden. Als ook uitvoeringsorganisaties en beleidsmakers een dergelijke ommezwaai gaan maken, zullen zij zeker beter gaan functioneren.
-2- "Het kabinet investeert daarom vanaf 2022 structureel € 100 miljoen extra in de uitvoering bij het UWV, de SVB S en het BKWI. Het kabinet stelt voor om de investering te dekken door de bedragen in de Algemene Kinderbijslagwet in 2022 en 2023 niet te indexeren en in 2024 met -0,1%-punt minder te indexeren"
In het licht van de KOT-affaire lijkt het mij deftiger om de kosten van verbetering van de uitvoeringsorganisaties niet te verhalen op de ouders maar op de samenleving als geheel.
Redactioneel: "-0,1%-punt minder" betekent het tegenovergestelde van wat kennelijk wordt bedoeld.
-3- "Het kabinet acht deze maatregel aanvaardbaar omdat het beperkte inkomenseffecten heeft voor kinderbijslagontvangers"
Als het effect voor de burger het criterium is, dan is dat een reden te meer om de kosten van verbetering van de uitvoeringsorganisaties niet te verhalen op de ouders maar op de samenleving als geheel. Hoe groter de groep waarover je de last verdeelt, hoe kleiner het effect voor iedereen apart.