Voorstel van wet houdende het niet-indexeren van het basiskinderbijslagbedrag en het extra bedrag van de kinderbijslag in de Algemene Kinderbijslagwet over de jaren 2022, 2023 en deels over 2024
Reactie
Naam
|
Ing. M. M. (Martijn) Hofman MBA
|
Plaats
|
Apeldoorn
|
Datum
|
23 januari 2021
|
Vraag1
Graag vernemen wij uw reactie op het wetsvoorstel.
We zien de laatste jaren dat ondanks het opkrabbelen van de economie na de financiële crisis de burgers hier nog steeds niet zo veel van merken. Onderzoeken bevestigen dit gevoel van veel burgers. Onder andere de Rabobank heeft jarenlang aangegeven dat het besteedbaar inkomen achterblijft bij de economische ontwikkelingen. Volgens onderzoekscijfers is Nederland het meest vermogensongelijke land van Europa en is het gemiddeld vermogen per huishouden in Nederland lager dan in zuidelijkere EU=landen. Hoewel door de overheid wordt gesuggereerd dat de gevolgen van de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen zijn dat er minder belasting op inkomen zal worden geheven blijkt uit een analyse van Emeritus hoogleraar Jos Teunissen dat het tegendeel waar is.
De hang van naar economisch voordeel als centraal doel in combinatie met het gebruik van een onjuiste aanname in de CPB berekeningen (zie Leesbaar verhaal: https://bit.ly/3fRwEAo; Uitleg: https://bit.ly/2VfYTiM; Achtergrond van CPB: https://bit.ly/2JlgUtH) heeft grote gevolgen. Daarom worden keer op keer de burgers benadeeld en de bedrijven bevoordeeld. Daarom is er onvrede en krijgen populistische partijen steeds meer aanhang. Daarom hebben gezinnen het financieel zwaar en komt de rekening van de covid19 pandemie bij de burgers terecht.
Nog veel erger is dat armoede in gezinnen ook leidt tot zorgen in gezinnen. Zorgen die weer direct en indirect leiden tot een groeiende vraag op het gebied van (gezondheids)zorg en jeugdhulp. Het is ironisch dat we door beleidsmatig te sturen op economische groei, juist de maatschappelijke kosten zien toenemen. We moeten ons meer bewust zijn van de directe en indirecte effecten van armoede!
Wat hebben we aan grote bedrijven in Nederland als de burgers zelf ongelukkig zijn? Laten we weer economie gaan zien als middel om welzijn voor de burgers te bewerkstelligen! Laten we gaan kiezen voor vrede, geluk, leefbaarheid en dan ook zeker geen korting gaan doorvoeren op de kinderbijslag en dan nog zeker niet in deze corona tijd.
Bijlage