1. Achtergrond
Om klimaatdoelstellingen te halen en ter verduurzaming van de economie, zal Nederland waterstof moeten importeren in aanvulling op de productie van waterstof met binnenlands opgewekte duurzame elektriciteit. De tijdige opschaling van import naar Nederland/Noordwest Europa vraagt om o.a. een transparante en liquide markt(prijs) voor eindafnemers en om prijs- en volumezekerheid voor producenten. De Nederlandse deelname aan H2Global moet hieraan bijdragen.
Momenteel is het verschil tussen de prijs van geïmporteerde hernieuwbare waterstof en fossiele waterstof op de Europese markt (te) groot. Met de beschikbaar gestelde subsidie van €300 miljoen wordt dit prijsverschil gecompenseerd, zodat importstromen tot stand kunnen komen.
H2Global is het eerste (internationale) instrument om waterstofimport naar (Noordwest) Europa op gang te brengen en de Nederlandse deelname hieraan dient te worden gezien als een pilot. Het doel van de deelname is om de ontwikkeling van de internationale waterstofmarkt te ondersteunen. De (markt-)kennis en ervaring die wordt opgedaan door de deelname zal worden gebruikt bij de verdere ontwikkeling van toekomstig waterstof importinstrumentarium door de Rijksoverheid.
2. Werking H2Global
Voor het verstrekken van de subsidie wordt gebruik gemaakt van een dubbele veiling. Aan producenten worden lange termijn-aankoopcontracten geveild om zo tegen de meest competitieve prijs waterstof in te kopen. Aan afnemers van hernieuwbare waterstof worden leveringscontracten met een korte looptijd geveild om de ingekochte waterstof te verkopen tegen de actuele marktprijs van (fossiele) waterstof op de Europese markt.
Door middel van de dubbele veiling komt een transparante marktprijs voor hernieuwbare waterstof tot stand. Aankoopcontracten hebben een looptijd van zo’n 10 jaar en geven daarmee prijs- en volumezekerheid zodat investeringen in productie en transportcapaciteit van de grond komen. Verkoopcontracten hebben een looptijd van zo’n 1 jaar. De korte looptijd van verkoopcontracten moet flexibiliteit bieden aan afnemers van hernieuwbare waterstof en moet een impuls geven aan de ontwikkeling van een liquide markt.
Het prijsverschil tussen de aan- en verkoopcontracten wordt met de beschikbaar gestelde subsidie van €300 miljoen gedekt. Door de korte looptijd van de verkoopcontracten beweegt de benodigde subsidie mee met het actuele prijsverschil ten opzichte van fossiele waterstof, waardoor de doelmatigheid van het instrument optimaal wordt gewaarborgd.
Hoewel H2Global in principe alleen het prijsverschil tussen aankoop en verkoop dekt, wordt het totale aankoopbedrag begrensd tot de beschikbaar gestelde subsidie. Het totale subsidiebedrag is daardoor begrensd, zodat prijsrisico’s er niet toe kunnen leiden dat de benodigde subsidie hoger uitvalt.
Producenten krijgen wel de mogelijkheid om aanvullende, optionele, volumes te leveren boven op het gesubsidieerde aankoopcontract. Deze afname wordt bekostigd (en is afhankelijk van) de inkomsten uit de geveilde leveringscontracten. Zodoende vloeien de inkomsten niet terug naar de subsidieverstrekkers, en wordt de totale impact van H2Global vergroot.
Geïnteresseerde producenten van hernieuwbare waterstof mogen deelnemen aan de veilingen na preselectie. Bij deze selectie wordt met name gekeken naar de financiële robuustheid van producenten (bijv. omzet, verzekering, kredietbeoordeling), hun technische expertise (bijv. aantal fte, certificatie, referentieprojecten), en de naleving van IMVO-criteria.