Wijzigingsbesluit vrijstelling Nt2 en omkeerregeling

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Gouda
Datum 17 augustus 2020

Vraag1

Zijn de drie eisen om te kunnen bepalen of iemand in aanmerking komt voor de nieuwe vrijstelling Nederlandse taal, omkeerregeling of (reeds bestaande) examentijdverlenging voldoende duidelijk voor scholen?
De eis waarin wordt vastgesteld dat de student onvoldoende beheersing heeft van de Nederlandse taal, vind ik vreemd. Want A: Hoe stel je dit vast? Wanneer spreken we van onvoldoende beheersing? Als diezelfde student wel B1 moet kunnen halen, moet hij immers toch al aardig de taal beheersen. En B: als we uitgaan van het feit dat B1 min of meer overeenkomt met 2F, dan heeft de student in principe een voldoende taalbeheersing Nederlands om te kunnen diplomeren . Slechts het examen is anders, namelijk aangepast aan tweedetaal-leerders (bevat minder cultuurgebonden taal of uitdrukkingen bijv.) maar niet het niveau. Het lijkt me voldoende om de twee overige eisen te hanteren en deze te laten vervallen. Die derde eis is een onzinnige toevoeging en kan alleen maar leiden tot subjectieve beoordelingen.

Vraag2

Kunt u zich vinden in het voorstel dat er minimaal een vijf gehaald moet worden voor het keuzedeel Duits, wanneer door studenten gebruik gemaakt wordt van de omkeerregeling met Duits?
In principe vind ik een vijf een onvoldoende of ben ik nu teveel docent.. Het MBO-onderwijs moet niet verder devalueren.

Bijlage