Omvorming van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Reactie

Naam Stichting Wocozon (R.A. van der Klauw)
Plaats De Meern
Datum 11 november 2019

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dat de omvorming van de salderingsregeling regelt? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.
Voorstel:
Voer een salderings quotum in van 2.000 kWh zodat alle kleinverbruikers blijvend kunnen salderen tot dat getal.

Waarom:
Als de saldering wordt afgeschaft, en het plan is dat koopwoning eigenaren de zonnepanelen in 7 jaar hebben terugverdiend, dan zal dit gaan leiden tot 80% uitval van de potentie van zonnepanelen op woningdaken. De duurzame opwekking, die hard nodig is, komt dan via bedrijven die zonnepanelen in een weiland leggen met SDE subsidie.
Hoezo 80%? Voor een huurder is 7 jaar terugverdientijd niet interessant, want de corporatie, of Wocozon voor een corporatie, zal de investering voor hen doen. Wil je een bewoner van een sociale huurwoning in de eerste jaren ook voordeel geven, dan zal de investering over 15-20 jaar gespreid moeten worden. De huursector haakt dus af bij het huidige wetsvoorstel
Een woningeigenaar die investeert zal, geen 10 zonnepanelen meer leggen (nodig voor zijn gebruik), maar 3 excuus paneeltjes, want die blijven na 7 jaar, met een direct gebruik van 30%, wel nog renderen.

Voor MinFIN is 2.000 kWh/jaar per kleingebruiker prima te budgetteren. Voor het merendeel van huurders en eigenaren is dit ca. 70% van de opwekking / gebruik.
Hierdoor is de belastingderving van de overheid beperkt, blijft het voordeel ook voor huurders bestaan, en kan de energietransitie vol gas doorgaan.
Dit geeft draagvlak voor de energietransitie en ook voor de minder bedeelden in de samenleving blijvend toegang tot zonne-energie.