Omvorming van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Reactie

Naam J.P.D. Viergever
Plaats Amsterdam
Datum 22 november 2019

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dat de omvorming van de salderingsregeling regelt? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.
Het wetsvoorstel gaat uit van de aanname dat kleine producenten de stroom die zij produceren voor een groot deel zelf direct kunnen gebruiken en het overschot leveren aan het net. Deze aanname is gebaseerd op mijn ervaring onjuist. In de zomer produceren de zonnepanelen veel meer stroom dan ik zelf kan gebruiken (inclusief gebruik elektrische auto), bruto ca. 42 KWh op een zonnige dag) en in de winter wordt er veel minder geproduceerd (ca. 6 KWH op een zonnige dag) dan de eigen consumptie. Per saldo produceert de installatie op jaarbasis minder (5.600 KWH) dan mijn eigen gebruik (8.000 KWH), maar er zitten dus grote temporele verschillen tussen. Bovendien vindt een groot deel van het verbruik plaats als er niet geproduceerd wordt, bijvoorbeeld het opladen van de auto 's avonds en 's nachts. Het percentage dat een kleine producent van de zelf geproduceerde energie direct zelf kan gebruiken is daarmee gering. Met de afschaffing van de salderingsregeling betekent dat, dat het gebruik van zonnepanelen eigenlijk niet rendabel is als er niet ook voor opslag wordt gekozen. Voor opslag zijn kleine producenten aangewezen op het gebruik van accu's waarvan de milieueffecten op zn minst twijfelachtig te noemen zijn, en bovendien een grote investering vergen. De maximum capaciteit van eigen accu's ligt momenteel op tussen de 10-15 KWH. Mijn auto kan maximaal ca. 50 KWH opslaan, maar dan moet ik m wel elke dag leegrijden.
Een veel betere oplossing is daarmee het geleidelijk invoeren van een heffing voor het opslaan van energie, ook voor kleinere producenten. Eventueel kunnen netbeheerders in grotere opslagcapaciteit investeren en de kosten daarvan aan de kleine producenten doorberekenen. Qua beleid lijkt het me een heel slecht idee nu te gaan stimuleren dat kleine producenten nu allemaal zelf in eigen opslagcapaciteit gaan investeren. en daarmee milieuvervuilende accu's aanschaffen. Is er een milieueffectrapport van deze maatregel waarin ook de effecten van de accu productie en afvalverwerking ervan is verwerkt? Dat de voorwaarden waartegen kleine producenten stroom leveren aan het net worden genormaliseerd lijkt me op zichzelf logisch. Zonder flankerend beleid rond opslag wordt dit een volgende milieuramp.