Omvorming van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Reactie

Naam Ing. W. Ritsma
Plaats Wier
Datum 5 november 2019

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dat de omvorming van de salderingsregeling regelt? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.
Dat de saldering wordt afgeschaft snap ik voor een deel best. Het is een dure regeling, waarbij de staat met name veel belasting mist.

Wel denk ik dat de saldering helpt bij het verder verduurzamen van Nederland. Waarbij woning eigenaren nog steeds gestimuleerd worden om te investeren in duurzame stroomopwekking op eigen dak. Dit is hard nodig om de doelstellingen van het beperken van de CO2 uitstoot te halen.
Tevens is door menig vastgoedeigenaar maar ook door particuliere eigenaren geïnvesteerd in Nul op de meter woningen met warmtepompen. Concept hierbij is dat de stroom die in de winter wordt gebruikt in de zomer wordt opgewekt. Door de salderingsregeling af te schaffen zal dit rekensommetje een stuk minder interessant worden. Ook toekomstige investeringen in warmte pompen in bestaande woningen wordt door het afschaffen van de regeling niet gestimuleerd.

Kan er niet een tussenoplossing worden bedacht waarbij er bijvoorbeeld een maximaal aantal KWH gesaldeerd mag worden.
Voordelen hierbij zijn:
- stimulans om stroom dat in de zomer wordt opgewekt efficiënt te gebruiken. Zoals de wasmachine aan wanneer de zon schijnt.
- stimuleert om zuiniger te zijn op het moment er geen stroom opwekking is.
- maakt het gebruik van warmtepompen (stroom verbruik met name in winter) nog steeds interessant omdat een deel van de stroom dat in de zomer wordt opgewekt in de winter kan worden gesaldeerd met de stroom die dan nodig is voor de warmtepomp.

Geef daarnaast de nuts bedrijven de mogelijkheid om te experimenteren met opslag van duurzame stroom, ze hebben de kennis en middelen. Alleen mogen nu volgens de wet hier niet mee bezig omdat dit niet hun kerntaak is. Laat ACM hier op toezien en hier de ruimte voor geven, in plaats van elke keer iedereen op de vingers te tikken als ze met innovaties bezig zijn.