Ontwerpregeling isolatie en ventilatie Groningen en Noord-Drenthe (maatregel 29)
Reactie
Naam | Wet natuurbescherming belemmering voor isoleren RM de Jonge |
---|---|
Plaats | Veendam |
Datum | 27 januari 2025 |
Vraag1
U kunt uw reactie geven op de gehele regeling. Specifiek wordt gevraagd of de concept regeling duidelijk en leesbaar is.(Let op: de reactie die u hier typt is openbaar. Deel daarom geen persoonsgegevens en adresgegevens)
Ik wil graag reageren op de Ontwerpregeling Isolatie en Ventilatie, specifiek op de uitdagingen rond de Wet natuurbescherming (Wnb) en de impact daarvan op particuliere woningisolatie. Hoewel de regeling een belangrijke stap is in het verduurzamen van woningen, stuit de uitvoering op grote knelpunten.
In Groningen wordt slechts beperkt gewerkt met generieke ontheffingen. Momenteel zijn er slechts twee gebieden waar deze van kracht zijn:
- Het aardbevingsgebied onder leiding van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
- De stad Groningen, waar de gemeente samenwerkt met vijf woningcorporaties.
In andere gebieden ontbreken generieke ontheffingen en zijn gemeenten niet gestart met soortenmanagementplannen (SMP’s) of pre-SMP’s. Hierdoor is isolatie van particuliere woningen slechts mogelijk via de tijdelijke methodiek ‘natuurinclusief isoleren’, die gepaard gaat met beperkingen zoals:
- Een maximum van 6% geïsoleerde woningen per CBS-buurt binnen drie jaar (3% in jaar 1, 2% in jaar 2 en 1% in jaar 3).
- Een verplichte registratie via de meldingsapplicatie Natuurvriendelijk Isoleren.
- Strikte eisen aan isolatiebedrijven om natuurvriendelijk te werken.
Deze voorwaarden maken isolatie in sommige gebieden praktisch onmogelijk en creëren ongelijkheid tussen inwoners. Bovendien is deze aanpak slechts tijdelijk, terwijl de verduurzamingsopgave structureel is.
Reguliere ontheffingsprocedures vormen een extra drempel. De gemiddelde doorlooptijd is 1,5 jaar, met kosten variërend van €750 tot €8.000 per woning. Daarbij is er een tekort aan ecologen en onvoldoende capaciteit bij provincies om aanvragen tijdig te behandelen. Dit maakt de huidige aanpak inefficiënt en kostbaar.
Ik pleit voor een regelarme aanpak om isolatie te versnellen en betaalbaarder te maken:
- Schaf ecologische onderzoeken af en vervang deze door een standaard uitvoeringsprotocol.
- Hanteer een vaste set permanente voorzieningen, zoals vleermuiskasten, bij elke isolatie.
- Minimaliseer administratieve lasten en versnel de uitvoering door gemeenten en provincies.
Door minder geld te besteden aan ecologische onderzoeken en meer aan isolatie, kan verduurzaming eerlijker en efficiënter worden uitgevoerd. Met een collectieve aanpak, zoals pre-SMP’s, en een regelarme insteek wordt zowel biodiversiteit beschermd als de isolatieopgave versneld.