Wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur

Reactie

Naam Stichting !WOON (Tijdelijk contract verzwakt rechtspositie huurder T. Dalhuisen)
Plaats Amsterdam
Datum 14 december 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de wet opkoopbescherming en tijdelijke verhuur? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Wij ondersteunen bewoners in de regio Amsterdam met vragen en problemen over wonen. We zien in de praktijk het volgende:

De opkoopbescherming is logische en noodzakelijk om problemen op de woningmarkt op te lossen. De voorgestelde verruiming van tijdelijke verhuur vergroot juist die problemen. De Wet Doorstroming Huurmarkt heeft de rechtspositie van huurders verzwakt. De regelgeving is veel complexer en in de particuliere sector is het tijdelijk huurcontract meer norm dan uitzondering. We zien steeds meer huurders in een hoogst onzekere positie. We zien een wildgroei aan contractvormen: inmiddels tellen we er liefst negen! Vaak met een mengelmoes van bepalingen en voorwaarden, al dan niet rechtsgeldig. Het tijdelijke contract voor één of twee jaar komt het meeste voor. Niet voor woonruimte die de verhuurder anders niet zou verhuren, wel bij woonruimte die is bestemd voor langdurige verhuur. Het tijdelijke contract voorkomt dat huurders zich op hun rechten beroepen en helpt om de huurprijs op te trekken na afloop van de contactperiode.

Onze praktijkervaring zien wij bevestigd in recente onderzoeken, van dr. C. Huisman (RU Groningen) en van Investico. Huisman stelt vast dat de flexibilisering van huurcontracten een prijsopdrijvend effect heeft, dat huurders minder aanspraak durven te maken op hun rechten en dat vooral jongeren het kind van de rekening zijn. Zij ervaren meer stress, missen een basis en voelen zich vogelvrij. Investico constateert dat bijna de helft van alle particuliere huurwoningen in de markt wordt gezet met een tijdelijk contract. Anders dan beoogd, hebben tijdelijke contracten niet gezorgd voor substantieel meer woningaanbod. Wel konden de huurprijzen harder stijgen.

Dit wetsvoorstel verzwakt de positie van huurders. Het biedt geen oplossingen voor het prijsopdrijvend effect, de hoge mate van onzekerheid en het feit dat huurders met tijdelijke contracten bang zijn om hun recht te halen wanneer hun verhuurder in gebreke blijft. Huurders hebben behoefte aan duidelijke en praktisch toepasbare rechtsbescherming. Het ligt voor de hand de wildgroei te beperken en duidelijke voorwaarden te stellen voor afsluiten van een tijdelijk contract.

Zonder evaluatie van de regelgeving rond tijdelijke contracten (door u al geruime tijd geleden toegezegd) lijkt het ons onlogisch en onverstandig alvast verdere verruiming van tijdelijke contracten en verdere verslechtering van de rechtspositie van huurders voor te stellen.

Bijlage