PGT bij dragerschap

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 2 februari 2023

Vraag1

U kunt reageren op alle aspecten van het wetsvoorstel.
Ik snap de gedachte, maar vind dit toch onnodig ver gaan. Juist omdat een PGT mogelijk is, is het niet langer belastend om dragerschap door te geven. Elke volgende generatie heeft immers eveneens de mogelijkheid een PGT toe te passen. En misschien wordt er in de toekomst wel een medicijn uitgevonden dat de ziekte aanvaardbaar maakt.

Daarbij, misschien wat ver gezocht, maar toch: misschien wordt in de toekomst ontdekt dat het "ongezonde" gen relatief vaak samengaat met een ander gen op hetzelfde chromosoom dat juist heel gunstig is om te hebben, en dat veel zeldzamer is bij de rest van de bevolking. Dan zou het jammer zijn als met het "ongezonde" ook dit gunstige gen wordt weggeselecteerd.

In het genoemde voorbeeld van Hannah en Martijn vind ik weer wel relevant dat Martijns moeder als draagster ook veel lichamelijk last had van de ziekte. Naar mijn idee zou de wet op dit ene punt moeten worden aangepast dat een PGT in alle gevallen wordt toegestaan waarin dit de kans op klachten, anders dan zorgen over doorgifte van het "ongezonde" gen, verkleint. Of die klachten ernstig genoeg zijn om daadwerkelijk voor een PGT te kiezen is uitsluitend ter beoordeling van de wensouders.