Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren
Reactie
Naam
|
de Schakel-Mentorschap (dhr. A. Heerding)
|
Plaats
|
Heerhugowaard
|
Datum
|
14 augustus 2014
|
Vraag1
Wilt u reageren op deze regeling en de bijbehorende nota van toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of een document in te sturen.
Geachte heer/mevrouw,
Met belangstelling heb ik kennis genomen van het nieuwe voorstel t.a.v. de beloning van Curatoren, bewindvoerders en mentoren. Zelf ben ik al enkele jaren werkzaam als professioneel mentor binnen de provincie Noord-Holland.
Waar ik nu al tegenaan loop is het aantal beschikbare uren voor de uitvoering van het mentorschap, 16 uur per jaar en vanaf 2015 17 uur per jaar. Juist de professioneel mentoren hebben te maken met lastige en vaak zware situaties binnen het mentorschap, in tegenstelling tot de vrijwilligers die in worden gezet als mentor, waarbij het aantal uur vaak niet toereikend is. Er worden ook niet voor niets hoge eisen gesteld aan de professioneel mentoren. Ik zou dan ook graag zien dat in de nieuwe regeling meer flexibiliteit wordt opgenomen voor het beschikbaar aantal uren. De huidige regeling waarbij je uren niet of nauwelijks uitbetaald krijgt werkt m.i. niet. Het is nu net hoe de pet van de kantonrechter staat over het al of niet uit betalen van extra uren, waarbij vaak de indruk wordt gewekt dat zij uit eigen zak moeten betalen. Ik vind dit niet terecht. Wanneer voldoende aantoonbaar gemaakt kan worden dat iemand niet genoeg aan 16 c.q. 17 uur per jaar heeft, zou m.i. zonder problemen meer uren toegewezen moeten krijgen die vervolgens ook gehonoreerd worden. Ik vind het huidige systeem hier niet voldoende in voorzien. Ook wanneer iemand niet over familie beschikt en zoals tegenwoordig bijna geen beroep meer kan doen op het personeel binnen een instelling, zal vaker een beroep moeten doen op een mentor.
Daarom pleit ik ervoor het aantal uren per cliënt bepaald kunnen worden en niet zoals bij de huidige regeling, dat je dan maar uren moet opsouperen van een ander. Iedere cliënt die mentorschap heeft, heeft m.i. ook recht op het aantal beschikbare uren van zijn mentor.