Regeling houdende wijziging van de Tabaks- en rookwarenregeling

Reactie

Naam J.Cortès Cigars (Dhr S Ponnet)
Plaats Zwevegem, België
Datum 28 augustus 2017

Vraag1

Wat vindt u ervan dat online verkooppunten vanaf 2022 uitsluitend tekstueel rookwaren voor verkoop mogen aanbieden?
Sigaren en cigarillo's bestaan in bijzonder veel varianten die niet eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn. Het afbeelden van verpakking en sigaar laat de consument toe vast te stellen dat hij/zij het gewenste product heeft geselecteerd. Het enkel tekstueel aanbieden van rookwaren zal de consument verwarren. Bovendien is de kans bijzonder groot dat hij/zij niet de gewenste variant zal ontvangen, zodat hij/zij de bestelling zal terugsturen. De gewenste goederen zullen dan opnieuw moeten worden verstuurd naar de klant.

Vraag2

Wat vindt u ervan dat in lijn met het uitstalverbod het voor speciaalzaken niet meer is toegestaan rookwaren in de etalage uit te stallen?
Sigaren en cigarillo's zijn geen impulsproduct. Het lijkt ons dan ook niet nodig om deze rookwaren uit de etalage van speciaalzaken te bannen.

De verkoop van sigaren en cigarillo's is één van de kernactiviteiten van de speciaalzaak, het lijkt ons dan ook legitiem om producten die legaal worden verkocht in de etalage uit te stallen.

Vraag3

Wat vindt u van het voorstel dat het zelf pakken van rookwaren uit bijvoorbeeld zogenaamde graaibakken niet meer is toegestaan vanaf 2022?
1. Traditioneel worden sigaren ook in tubos verpakt. Tubos zijn cilindervormig en zijn dan ook moeilijk in het schap te plaatsen. Het lijkt ons dan ook wenselijk het recht te behouden om deze producten buiten het schap te mogen aanbieden in daarvoor aangepaste displays voorzien van de wettelijke gezondheidswaarschuwingen.

2. Handgemaakte sigaren dienen te worden bewaard in een humidor ruimte. In "walk in humidors", neemt de klant zelf de sigaren onder supervisie van de winkelier. Deze handelswijze lijkt ons volledig legitiem en niet schadelijk voor de volksgezondheid.

3. In heel wat tabak-gemakzaken, staan sigaren en cigarillo's niet achter de toonbank. De sigarenklant bedient zichzelf ( eventueel met advies van de ondernemer) in het schap.
Net zoals je een fles wiskey in een slijterij zelf kan kiezen in het schap, lijkt het ons ook volledig legitiem dat de consument zelf zijn sigaren en cigarillo's kiest in het schap.

Vraag4

Wat vindt u van de nadere eisen aan verpakkingseenheden en buitenverpakkingen van sigaretten, shagtabak, (water)pijptabak en cigarillo's?
1. Sigaren en cigarillo's zijn geen impulsproduct zoals sigaretten, bovendien worden deze producten gerookt door ervaren rokers van meer dan 35 jaar oud. De beperkingen op de verpakkingseenheden lijken te zijn ingevoerd op basis van marktonderzoek dat werd uitgevoerd op sigaretten. Deze beperkingen zijn dan ook buiten proportioneel voor sigaren en cigarillo's.

2. Merken van sigaren en cigarillo's maken traditioneel gebruik van goud, zilver, koper en brons elementen. Deze verpakkingen richten zich op ervaren consumenten van meer dan 35 jaar oud, we zien dan ook niet in waarom deze verpakkingen een negatief effect zouden hebben op de volksgezondheid. We zijn de mening toegedaan dat onze merkenrechten zijn geschaad indien we deze bestaan heraldiek niet meer kunnen gebruiken op onze verpakkingen.

3. Deze voorgestelde wetgeving treft ons als bedrijf buitenproportioneel. De land specifieke verpakkingseisen laten het ons als kleine speler niet toe om onze verschillende producten nog op de Nederlandse markt aan te bieden.
- verpakkingsproducenten zijn niet bereid om zeer lage hoeveelheden verpakkingen te produceren.
- lage hoeveelheden verpakkingen komen tegen een bijzonder hoge prijs.
Dit is een handelsbarrière die de Nederlandse sigarenproducenten met grote volumes zal bevoordelen.
MKB's zullen niet meer in staat zijn hun producten nog aan te bieden.
De concurrentie op de markt zal verdwijnen ten voordele van de reeds actieve grote spelers.

4.Sigaren en cigarillo's zijn slow movers met zeer lage omloopsnelheden. het invoeren van deze nieuwe wetgeving op 1 jan. 2018 zal ons bedrijf confronteren met grote hoeveelheden onbruikbare verpakkingen en mogelijks onverkoopbare voorraad. We schatten dat we drie jaar de tijd nodig hebben om onze TPD2 conforme producten via normale doorstroming uit de markt te hebben.

5.Als niet Nederlandse onderneming zijn we nog maar sinds juli 2017 op de hoogte van de intentie van de Nederlandse overheid om beperkingen in te voeren op verpakkingen van sigaren en cigarillo's. Vermits het enkel om een wetsvoorstel gaat en de specificaties nog niet bevestigd zijn, is het voor ons tot op heden onmogelijk om conforme verpakkingen te ontwerpen en bestellen. Met een voorraad lege verpakkingsmaterialen van 1,5 jaar lijkt het ons pas haalbaar om nieuwe verpakkingen op de markt te brengen 2 jaar na publicatie van de wetgeving.

Vraag5

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van de nieuwe regels over de elektronische sigaret zonder nicotine (EZN)?
Geen mening, we hebben geen ervaring met dit soort producten

Vraag6

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van de nieuwe regels over nieuwe of gewijzigde producten?
Sigaren en cigarillo's zijn een segment vol van diversiteit maar dan in kleine volumes. Van verschillende van onze producten verkopen we slechts een paar tientallen verpakkingen per jaar. De voorgestelde kosten bij een nieuw of gewijzigd product zijn voor ons als kleine speler op de Nederlandse markt onbetaalbaar. Het laat ons defacto niet meer toe om op de Nederlandse markt actief te zijn. Deze kosten dienen in verhouding te staan tot de omzet en het belang van een product.
Deze kosten zijn te verwaarlozen voor een groot sigarettenmerk, maar onbetaalbaar voor de kleine spelers in het sigaren/ cigarillo's segment, het is een barrière voor eerlijke mededinging en concurrentie.