Regels voor onbemande luchtvaartuigen (drones) en uitvoering Europese Verordeningen

Reactie

Naam Delphy (Herman Krebbers)
Plaats Dronten
Datum 19 november 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op deze regeling en de toelichting.
U wordt met name verzocht om op de voorstellen in Hoofdstuk 2 (luchtverkeersregels) en Hoofdstuk 3 (inschrijvingen register) te reageren.
Bezwaar concept regeling onbemande luchtvaartuigen internetconsultatie ipv modelvliegen
Hierbij tekenen we bezwaar aan tegen de voorwaarde om bij vliegen met een drone in de open klasse een minimale afstand van 75 meter te moeten houden van openbare 80 km/uur wegen, in afwijking van de algemene EU verordening. We stellen voor deze afstand te maximeren op maximaal 25 meter.
Belangrijke reden daarvoor is dat met een afstand van 75 meter veel dronegebruik voor gewasmonitoring op landbouwpercelen langs deze wegen sterk wordt beperkt. En daarmee de inzet van deze technieken voor het monitoren van gewasgroei en daarop plaats specifiek gereduceerde inzet van gewasbeschermingsmiddelen meststoffen te kunnen uitvoeren.
Aanleiding
Doel van overheid en landbouwers is om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen tot een minimum te beperken. Daarvoor is het belangrijk dat de doseringen afgestemd worden op de actuele gewasgroei op percelen. Op veel percelen is deze gewasgroei niet egaal, zodat op detailniveau de gewasgroei van percelen in beeld moet worden gebracht. Hierop kan dan zone gericht een aangepaste dosering worden toegediend, en daarmee het risico van milieuschade door overdoseringen worden voorkomen. Dat is een belangrijke toepassing van drone beelden. Op basis van deze gewasgroeibeelden heeft de teler inzicht in locatie en omvang van afwijkende zones en de mate van groeiverschil. Met precisie landbouwtechniek kan hij in die zones de optimale dosering toe dienen en daarmee het milieu sparen en de bedrijfsvoering optimaliseren.
Knelpunt
Voor zone gerichte aanpak van gewasbescherming en bemesting moet een beeld voldoende detail hebben. Daarvoor moet met een drone op een beperkte hoogte van 30-60 m worden gevlogen. Met de huidige beschikbare camera’s kan bij deze hoogte en een afstand van 75 tot de perceelsrand/ openbare weg , de buitenste rand van het perceel niet ik kaart worden gebracht. Hiermee wordt een effectieve toepassing van deze techniek daar niet mogelijk. Daarvoor is de beeldhoek niet voldoende. Bij een maximale afstandseis van 25 meter zou dat probleem niet optreden.
In de Europese verordening staat deze afstandsregel niet en voor zover ik kan vinden is de regeling ook niet zo in het buitenland.
H. Krebbers, adviseur precisielandbouw,
Delphy BV
h.krebbers@delphy.nl
06-53400066

Bijlage