Wijziging Regeling I&R en Regeling bestuurlijke boetes Gwwd

Reactie

Naam Mts J en P Holtrop de Vries (J Holtrop)
Plaats Bornwird
Datum 2 september 2018

Vraag1

Kunt u zich vinden in de voorgestelde wijzigingsregeling?

Ik kan mij absoluut niet vinden in de voorgestelde regeling
Als gevolg van onregelmatigheden bij commerciële transporteurs en in de rundveehouderij worden kleine en hobbymatige geiten en schapenhouders onevenredig zwaar gestraft.
De hoge boetes van 500 tot 2500 Euro zijn gerelateerd aan een economisch delict. Een niet-bedrijfsmatige houder kan per definitie geen economisch delict begaan. Maar ook voor bedrijfsmatige houders met veelal veel dieren is een foutje zo gemaakt.
Er moeten dus aparte tarieven komen voor niet-bedrijfsmatige houders en houders van de kleine dier rubrieken.
De voorgestelde boetebedragen staan in geen enkele verhouding tot wat in het normale maatschappelijk verkeer gangbaar is.
Zo is de boete voor door rood licht rijden met een auto, wat direct een levensgevaarlijke situatie oplevert, 230 Euro.
In deze regeling levert een foutje met een oormerk of een administratief foutje, wat geen enkel gevolg heeft voor volksgezondheid, diergezondheid of dierenwelzijn in vele gevallen een boete van 1.500 Euro op. Dit staat in geen enkele verhouding tot de gemaakte vergissing. Dit hele gebeuren zorgt er tevens voor dat de bescherming van onze zeldzame rassen nog veel sneller naar vernieling gaan en zo ons cultureel erf goed verdwijnt. Dit correspondeert niet met wat Brussel ons voorschrijft. Ook het éénmalige hermerken van geiten en schapen is geen haalbare kaart. De meeste oormerken zijn na 5 tot 6 jaar beurs. Ook is er bij deze diercategorie toch regelmatig oormerk verlies door ongevallen, bv in gaas of andere hekwerken. En bij één oormerk verlies moet je al overmerken, vandaar laten wat het is.