Wijziging Regeling I&R en Regeling bestuurlijke boetes Gwwd

Reactie

Naam J.Platerink (J Platerink)
Plaats Laren GLD
Datum 13 september 2018

Vraag1

Kunt u zich vinden in de voorgestelde wijzigingsregeling?
Nee, ik kan mij absoluut niet vinden in een nog strakkere handhaving met boetes die mijns inziens eerder bij (zware) criminaliteit horen.
Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt, zeker tijdens arbeidspieken ( aflamperiode op geitenbedrijven) en bij grote aantallen is dit bijna niet te voorkomen.
Geen boer die dit bewust doet en de huidige consequenties zijn voldoende om druk te zetten op snelle en correcte meldingen in het I&R systeem.
Verder is het naar mijn mening onnodig, ongewenst en zeer onhandig om meermaals omnummeren van geiten te verbieden! Geiten verliezen nou eenmaal tijdens hun leven soms een oornummer. Op ons bedrijf worden de geiten gemiddeld ruim 6 jaar! Met uitschieters tot -op dit moment- 13 jaar!
Of een geit nu één maal of meerdere malen omgenummerd wordt, ons management systeem kan dat prima bijhouden net als jullie I&R systeem.
Wanneer wij op dit moment het verlies van 1 oornummer constateren, pakken wij tijdens het melken een nieuw oornummer, wij knippen het oude nummer uit en brengen 2 nieuwe nummers in en nummeren het dier om in Egam.
Direct klaar, geen risico’s op uitstel of verlies van het 2e oormerk.
In de door jullie gewenste situatie zouden we eerst in ons managementsysteem moeten kijken of het dier al een keer is omgenummerd.
Zo nee, dan kan het nog op de hiervoor beschreven manier. Is het dier al een keer omgenummerd, dat moeten we een nieuw nummer bestellen. Om de kosten in de hand te houden zal dit waarschijnlijk éénmaal per 14 dagen? maand? kwartaal? gedaan worden.
Op het moment dat de nummers dan binnen komen moet je bij elk nummer het bijpassende dier zoeken omdat daar het nieuwe oormerk bij in geknipt dient te worden.
Ik zou jullie graag uitnodigen om in onze stal met ruim 600 dieren even de geit met oornummer 12589 op te zoeken zodat daar een nieuw nummer ingeknipt kan worden. Enig idee hoeveel tijd en energie daar in gaat zitten? En dat dan voor elk nummer wat bijbesteld is?
Ik durf de voorspelling wel aan dat deze rotklus uitgesteld gaat worden tot er misschien extra hulp is o.i.d.
Ondertussen lopen deze geiten al weer enige tijd met 1 oornummer rond, met het risico dat ook dat oornummer verloren wordt. Dan lopen er dus geiten zonder oornummer in de stal!
Volgens mij is dit allemaal niet gewenst en werkt jullie voornemen totaal averechts!