Regels voor op afstand bestuurde luchtvaartuigen (RPA's)
Reactie
Naam
|
AIRfootage B.V. (P.I. Hofland)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
10 november 2014
|
Vraag1
Wat is uw mening over de concept-regeling houdende regels voor op afstand bestuurbare luchtvaartuigen (RPA’s)?
Reactie 1.
150 meter afstand tot gebouwen en mensenmassa's lijkt ons overdreven, 50 meter lijkt in de praktijk werkzaam en veilig is onze ervaring.
Reactie 2.
Wat wordt bedoeld met 'aaneengesloten bebouwing'? In jurisprudentie blijkt hieronder ook wel de (gehele) bebouwde kom bedoeld te worden. In deze ook? Hierover heerst veel onduidelijkheid.
Reactie 3.
Een systeem van 10, 25 of 140 kilo heeft totaal andere eigenschappen en een totaal ander risicoprofiel. Wij zouden voorstander zijn van meer klassen (ook eentje tot 1,5 kilo).
Reactie 4.
Wij zouden graag zien dat er op het niet professionele niveau (er worden 20.000 drones/UAV/RPAS per maand verkocht in West Europa!) een verplichting tot gecertificeerde basiskennis zou komen. Wij gaven dit jaar reeds aan bijna 500 hobbyisten een droneworkshop (www.droneworkshop.nl) en de interesse, leergierigheid en welwillendheid is zeer groot onder deze groep.
Reactie 5.
Het gebruik van de term RPAS is fout. De hoogste militairen van het Amerikaanse leger gebruiken deze term voor hun militaire 'drones'. In de branche is hieromtrent veel verwarring. Drone betekend in het woordenboek en bij de taalunie niet meer dan 'op afstand bestuurbare vliegmachine' en is wellicht te algemeen, net als UAV en UAS. Gezien de dynamiek en het risicoprofiel geheel anders is bij een systeem met propellers dan een systeem met 'fixed wings', zou het verstandig zijn deze te splitsen. Dan zou de meest duidelijke term voor de grootste doelgroep in deze 'multirotors' zijn.