Wet invoering rouwverlof

Reactie

Naam Mr drs A.H. den Draak
Plaats Rotterdam
Datum 20 mei 2024

Vraag1

Wilt u reageren op de Wet invoering rouwverlof? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Op dit moment is er al een regeling voor rouwverlof opgenomen in veel cao's. Of kunnen afspraken daarover eenvoudig opgenomen worden in een cao. Daarmee is het onderwerp (in beginsel) voor ca. 75% van de werknemers al afgedekt. De overige werknemers kunnen bij overlijden van een naaste mogelijk een beroep doen op zorgverlof (kortdurend en langdurend), calamiteitenverlof of kort verzuimverlof, afhankelijk van de omstandigheden. Ook is er uiteraard de mogelijkheid van het opnemen van betaald of desnoods onbetaald verlof. Dat laatste zal overigens niet snel nodig zijn gezien de strenge eisen die de wet al stelt aan het afwijzen van een verlofaanvraag door een werknemer.

In vrijwel alle gevallen zal een werknemer een beroep kunnen doen op het belangrijkste dat een werkgever in deze omstandigheden kan geven: begrip. Daarmee komt het verlof vanzelf.

Een nieuwe verlofvorm vast laten leggen in een wet is natuurlijk leuk voor het cv van de indieners. Die kunnen dan zeggen tegen leden en kiezers: "Kijk eens wat ik mee heb helpen regelen!" Maar ja, eigenlijk hebben ze dan dus iets geregeld wat er al was en het verder alleen maar onnodig ingewikkelder gemaakt door (naast zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof, adoptie- of pleegzorgverlof en de genoemde vormen van zorgverlof) nog een nieuwe verlofvorm te introduceren.

Voor werkgevers leidt de wet leidt tot weer toenemende administratieve lastendruk, al is het maar in de vorm van een mogelijke conflictbron voor wat eerst in goed overleg geregeld kon worden.

De laatste jaren en nog steeds wordt een stroom aan nieuwe arbeidswetgeving over werkgevers uitgestort die alleen maar leidt tot meer verwarring, conflicten en lastendruk. Voor (kleine) werkgevers is er geen touw meer aan vast te knopen en rechters raken bedolven onder talloze zaken waarin ingewikkelde regelgeving in belangrijke mate bijdraagt aan het wederzijds onbegrip.

Wetgeving als deze gaat ten koste van (weer....) werkgevers en uiteindelijk ook werknemers, die immers door de ingewikkelder wordende regelgeving steeds vaker en sneller met hun werkgever in conflict komen. De spaghetti aan nieuwe regelgeving ten koste van werkgevers (en uiteindelijk ook werknemers) moet een keer stoppen, voordat de wal het schip keert. Intrekking van dit wetsvoorstel zou daartoe een mooi begin zijn.