Wet invoering rouwverlof

Reactie

Naam mr M.P. Poelman
Plaats Tilburg
Datum 24 mei 2024

Vraag1

Wilt u reageren op de Wet invoering rouwverlof? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Mij ontgaat volledig waarom vrijwel elke min of meer bijzondere gebeurtenis in de privé sfeer van de werknemer (waar een werkgever dus geen enkele invloed op heeft) voor rekening van de werkgever dient te komen. Er bestaan al onder meer de volgende extra betaald verlofvormen
-werknemer moet naar doctor: betaald verlof
-werknemer moet kind of partner begeleiden bij doctorsbezoek: betaald verlof
-huwelijk werknemer of familielid: betaald verlof
-overlijden familielid of huisgenoot: betaald verlof
-waterleiding springt in woning werknemer: betaald verlof
-werknemer krijgt kind: diverse vormen van betaald verlof
-noodzakelijke verzorging van iemand uit het gezin of familielid: betaald verlof.
Daarbij komt dus nu betaald rouwverlof.

Dat een werknemer in de gelegenheid gesteld moet worden verlof op te nemen bij bijzondere omstandigheden in de privé sfeer staat wat mij betreft niet ter discussie, maar wel dat dat allemaal ten laste van de werkgever moet komen. De werkgever heeft vaak al organisatorische problemen door deze vaak plotseling opkomende verlofvormen en doordat de diverse verlofvormen zich vaak stapelen. Met name voor kleinere werkgevers zijn die verloven al moeilijk op te vangen en bij stapeling van verlofvormen wordt de werkdruk voor de collega's vaak hoger/te hoog.
Dus: loondoorbetaling, al dan niet op basis van 70%, door het UWV of beperking (wat aard en omvang betreft) van al die verlofvormen en verhoging van het wettelijk minimum aantal vakantiedagen per jaar (nu: 4 weken voor een fulltimer). Een andere mogelijkheid is bepaalde verlofvormen alleen toe te kennen aan werknemers die bijvoorbeeld op fulltime basis minder dan 30 reguliere vakantiedagen hebben.