Schone Lucht Akkoord
Reactie
Naam | nvt (M.J. AUGUSTIJN) |
---|---|
Plaats | Milsbeek |
Datum | 15 januari 2020 |
Vraag1
Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?
Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?
Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?
Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
Antwoord vraag 1: Sommige maatregelen mogen integraler (ga bijvoorbeeld voor Regionale BereikbaarheidProgramma's om Ruimtelijke Ordening ook mee te nemen). Geef ook meer aandacht aan circulaire economie en radicale regionalisering (waarbij schone lucht één van de afwegingscriteria voor Regionale Plannen zou moeten vormen.
Antwoord vraag 2: Bestaande maatregelen zo snel mogelijk opschalen (vergroten, verspreiden en versnellen). Geef ook aan hoe je op schaalt. Pilots alleen doen als er kans is op opschaling (waarbij ook Finance, Governance en Management) wordt meegenomen. Zorg dat er een Kennisplatform Klimaataanpak (a la KpVV voor mobiliteit) komt bijvoorbeeld bij Klimaatverbond waarin ook lucht een plaats krijgt. Dit zou een plaats moeten zijn voor ambtenaren om kennis te delen, aanpakken waar mogelijk te standaardiseren en uniformeren.
Antwoord vraag 3: Kijk ook naar vergroening dus ruimtellijke ordening en landschapsontwikkeling en kijk hoe je het HEAT instrument van de WHO kunt gebruiken.
Antwoord vraag 4: Hoeft niet.
Antwoord vraag 5: zorg voor een heldere transitie agenda en stem af met andere maatregelen zodat het niet weer ergens boven op komt. Inwoners en bedrijven willen duidelijkheid.