Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam WAAM Peters
Plaats Son en Breugel
Datum 1 februari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
Schone lucht is van levensbelang. Het kabinetsbeleid heeft jarenlang voorrang gegeven aan economische activiteiten boven gezondheid. Tijd voor een inhaalslag. In die zin is het akkoord en de maatregelen nog veel te vrijblijvend.
Het wordt pas effectief als de rijksoverheid echt de regie neemt en niet zoals nu discussies uit de weg gaat door problemen neer te leggen bij provincies of gemeenten zonder adequate instrumenten, duidelijke regels en middelen.
Op het gebied van houtstook schiet het kabinet echt ernstig tekort. In de huidige wetgeving wordt de stoker beschermd en blijft het slachtoffer blootgesteld. Gemeenten geven aan dat zij zonder centrale wetgeving niets kunnen uitrichten. Een verzoek tot handhaving op de APV is nauwelijks haalbaar. Er wordt aangegeven dat er ingezet wordt op voorlichting en stookalarmen. Dat is echter pure symboolpolitiek en uit xe weg gaan van de discussie. Het stookalarm wordt op grote schaal genegeerd: dat werd duidelijk op nieuwjaarsnacht en ook op facebook zie je reacties van stokers die vooral hun stookgedrag willen voortzetten. Er is daar geen enkele intrinsieke behoefte om iets aan de leefomgeving te doen.
Betrek inwoners bij het vormgeven van maatregelen en houdt eens een eerlijke inventarisatie. Via mail, nieuwsbrieven, overlastmeldingen wil ik graag meewerken.
Wat ik erg belangrijk vind is het doorpakken van het kabinet/de rijksoverheid. Luchtkwaliteit is vooral iets dat vraagt om een centrale aanpak. En daarmee ook duidelijke keuzes en geen laffe houding en het verschuiven van maatregelen naar decentrale overheden.