Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam Drs T.R. Janssen
Plaats Groningen
Datum 4 februari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
Het Schone Lucht Akkoord houdt geen rekening met de werkelijke problematiek van de luchtvervuiling door het stoken van hout. De geïnterviewden noemen wel sigarettenrook als zeer toxisch. Publicaties uit o.a. de VS stellen dat houtrook, bij gelijke volumes, 12 maal schadelijker is dan sigarettenrook. Genoemd wordt daarin ook het onvrijwillige van blootstelling aan houtrook: de uitlaatgassen van hout stokende buren dringen van zeer nabij de woningen van de slachtoffers binnen. De deskundigen geven er geen blijk van dat ze diep in de materie zijn doorgedrongen. Ze komen niet verder dan een oppervlakkige indruk.
Dat blijkt o.a. uit de aanname, dat verfijnder stook gedrag en betere apparatuur de emissies tot een aanvaardbaar niveau kunnen brengen. Ik zou zeggen: lees!
Want wat blijkt: de moderne houtkachels, waaronder ook de pelletkachel emitteren enorme hoeveelheden Ultrafijnestof. Nog nooit officieel onderzocht in Nederland.

Bijlage