Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam Advanced Climate Systems bv (Ir G Bartelink)
Plaats Groningen
Datum 15 januari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
NAV vraag 4 en 5

Het akkoord is een belangrijke stap voorruit omdat het een kader zet waarmee (het na roken) belangrijkste gezondheidsprobleem van Nederland op de kaart wordt gezet. De vraag is of het genoeg is maar ik zie het glas hier graag halfvol.
De staatssecretaris haalt in haar schrijven de directe gevolgen aan voor bedrijven (o.a. verhoogd ziekteverzuim) maar een kader voor bedrijven om hiermee voor hun medewerkers direct aan de slag te gaan ontbreekt. Dit zou een belangrijke aanvulling zijn. Een zeer groot deel van de beroepsbevolking brengt haar werktijd door op kantoren/in gebouwen waarvan de binnenlucht kwaliteit vaak veel slechter is dan die van de buitenlucht. Deels door slechte ventilatie, deels doordat we vervuilde buitenlucht naar binnenbrengen. Het is onze ervaring dat hier snel en relatief goedkoop veel verbetering in aan te brengen is.
Het mes snijdt dan aan twee kanten. Er is snel een grote gezondheidswinst te halen voor een grote groep Nederlanders en dezelfde groep kan snel bewustgemaakt worden van de belangen van schonere lucht.
Uit onze praktijk blijkt dat door het plaatsen van (basis)luchtkwaliteitsmetingen in de directe omgeving van gebouwen en het managen van de luchtbehandelingssystemen op basis van deze data snelle en grote winst te behalen valt. Door het toepassen van moderne ICT technieken en data analyse technieken kan een zeer goed inzicht worden verkregen in het daadwerkelijke gedrag van de luchtkwaliteit en de mogelijkheden het werkklimaat te beinvloeden. Wij hebben zelf ervaring met deze aanpak en stellen onze ervaringen/kennis hier graag voor beschikbaar.

Groningen
Guido Bartelink
Advanced Climate Systems bv