Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam Stichting Houtrookvrij (D Pientka)
Plaats 's-Gravenpolder
Datum 30 januari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
De aangekondigde maatregelen mbt aanpak particuliere houtstook zijn over het algemeen vrijblijvend van aard. Het is niet bewezen dat het invoeren van verscherpte ECO design richtlijnen een significante verlaging van de fijnstof deken zal bewerkstelligen. Het is niet bewezen dat het afschaffen van de subsidie op pelletkachels een significante verlaging van de fijnstof deken zal bewerkstelligen. De luchtkwaliteit in de woonomgeving wordt in toenemende mate aangetast door een toenemend gebruik van houtgestookte installaties. De maatregelen in het SLA moeten beter aansluiten bij het IBO rapport van 21 mei 2019. Volgens dit rapport is er de meeste gezondheidswinst te behalen met het verlagen van de fijnstof deken. Hierbij is de meest doeltreffende maatregel het ontmoedigen en/of ontraden van het gebruik van houtgestookte toestellen. Deze maatregel ontbreekt in het SLA. Het is een belangrijke maatregel die een significante verbetering van de luchtkwaliteit in de woonomgeving zal kunnen bewerkstelligen.

Bijlage