Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam nvt (ME Ellens)
Plaats ZUTPHEN
Datum 28 januari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
Weinig ambitie op het gebied van houtstook. Volgens infographic Volkskrant besparen we in 2030 dankzij Ecodesignmaatregel slechts 2% van de uitstoot van houtkachels. Er is een fijnstoftoeslag voor diesels, maar de houtkachels worden ontzien, terwijl ze ook zeer veel fijnstof uitstoten, vooral in woonwijken waar kwetsbare groepen wonen. Er wordt gewerkt aan schone binnenvaartroutes, maar de houtkachels toch verantwoordelijk voor 1/3 van de nationale uitstoot van benzeen worden ontzien. Onsamenhangend beleid. Isoleren wordt belangrijk ivm energietransitie maar dan zou er ook een recht op ventileren moeten komen. Ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Isolatiesubsidie moet worden gekoppeld aan het inleveren van de houtkachel. Versterking positie van houtstookgedupeerden.
Nieuwsbrief met tips en facts, zodat ik kan lobbyen in mijn gemeente, vooral op het gebied van houtstook. Daar ontbreekt nog veel kennis over bij politici.