Besluit bescherming slachtoffergegevens in processtukken

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amersfoort
Datum 8 april 2024

Vraag1

Wilt u reageren op de ontwerp-AMvB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Reactie Valente / landelijk Netwerk vrouwenopvang Besluit bescherming slachtoffergegevens in processtukken

Valente vertegenwoordigt het landelijk netwerk van de vrouwenopvang; onze leden bieden veilige opvang, begeleiding en ambulante hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld, waaronder partnergeweld, stalking, eergerelateerd geweld en andere vormen. Voor deze (veelal vrouwelijke maar ook mannelijke) slachtoffers die in de (vrouwen- of mannen-)opvang verblijven en voor slachtoffers die elders dan op hun vaste woonadres verblijven vanwege onveiligheid, is het een stap vooruit als alleen de voor een rechterlijke beslissing relevante gegevens worden vermeld op de processtukken (bij digitale stalking bijv. wel een – vaak toch al bekend - telefoonnummer, maar niet woon- en verblijfplaats) ter bescherming van hun rechten als slachtoffer. Voor veel van deze cliënten is het doen van aangifte een grote stap. Bij de afweging om wel/geen aangifte te doen en een strafrechtelijke procedure te starten, spelen angst voor de pleger, angst voor traceerbaarheid en voor het uitlekken van persoonsgegevens waardoor actuele woon- of verblijfplaats of (nieuw) mobiel nummer of e-mailadres te achterhalen zijn, zeker een rol in de afweging.

Het belang van de slachtoffers mag hierin meer gediend worden dan tot nu toe het geval is.



Voorlichting aan het bredere publiek, bijvoorbeeld in het kader van rechtbank- of andere journalistieke doelen, mag in onze ogen nooit zwaarder wegen dan het recht op bescherming en de veiligheid van slachtoffers van veelal (zeer) ernstige huiselijk geweld en onveiligheid.
Overigens zijn wij van mening dat bescherming van slachtofferrechten zich niet zou moeten beperken tot het Europese deel van Nederland maar zich ook zou moeten uitstrekken tot bescherming van slachtoffers in het Caribisch deel van Nederland, waar slachtoffers vaak nóg makkelijker te achterhalen zijn en dus mogelijk meer risico lopen als hun gegevens bekend raken.