Strafbaarstelling Leeftijdsdiscriminatie
Reactie
Naam | Dhr. S. v.d. Brink |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 9 april 2020 |
Vraag1
Hoe beoordeelt u de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van het initiatiefwetsvoorstel Strafbaarstelling Leeftijdsdiscriminatie?Welke suggesties en aanbevelingen heeft u om het wetsontwerp te verbeteren?
Werkgevers moeten wettelijk worden verplicht om expliciet beleid te formuleren en door te voeren die er op is gericht om ouderen te integreren en faciliteren. Een personeelsbestand met een structureel "scheve demografie" moet strafbaar worden gesteld voor grote organisaties (die een ondernemingsraad behoren te hebben dus). Organisatie moet worden verplicht om evenveel seniors als juniors te werven en zo worden gedwongen om te dealen met vergrijzing (wat een maatschappelijk belang heeft).
Een verborgen vorm van leeftijdsdiscriminatie is het inzetten van bedrijfsmiddelen die steeds veranderen en/of niet gebruiksvriendelijk. Een andere verborgen vorm van leeftijdsdiscriminatie is wanneer een werkgever het bezit van een certificaat eist die alleen kan worden behaald met een zogenaamde "gesloten boek examen", terwijl het vervullen van de functie niet expliciet een uitstekend werkend geheugen vergt. Het behalen van zulke examens is volledig afhankelijk van de kwaliteit van het kort termijn geheugen, terwijl die kwaliteit significant leeftijdsafhankelijk is volgens wetenschappelijk onderzoek. Aangezien de samenleving vergrijst, moet ook de opleidingssector wettelijk worden verplicht om zich aan te passen. Ook het opnemen van eisen in functieprofielen waarin leeftijdsdiscriminatie zit verborgen moet dus strafbaar worden. De wet moet een zwarte lijst van zulke verboden vormen van leeftijdsdiscriminatie vermelden.
Werkgevers vinden het hipper voor hun bedrijfsimago en goedkoper om jonge medewerkers in te zetten. Organisaties die openlijk discrimineren (bijvoorbeeld door zich uitsluitend op jongeren te richten) moeten hiervoor worden vervolgd door het OM. Nu worden oudere (= 45+) sollicitanten meestal bij voorbaat afgewezen en krijgen ze of geen of hooguit een vage motivatie voor de afwijzing teruggekoppeld. Ook zulke onzorgvuldige omgang met potentieel (!) personeel moet strafbaar worden. Ook het gericht werven van jonge medewerkers (met termen als studenten, stagiaires en pas afgestudeerden) moet worden verboden, omdat dit oudere medewerkers bij voorbaat buitensluit. Het moet wettelijk worden verplicht om wervingscampagnes waarin personen voorkomen minimaal 66% ouderen weer te geven en/of te laten horen.