verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur

Reactie

Naam n.v.t. (ir. H Kuiken)
Plaats Emmeloord
Datum 5 september 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Geachte overheid,
Het verbod van de stroomstootapparatuur met als argument om kwelling van dieren te voorkomen is voor jachthonden absoluut onbegrijpelijk.
De 1000-urige opleiding van een jachthond veroorzaakt een amicale relatie tussen hond en baas. Het dier leeft maximaal 12 jaar en het is on-weidelijk om zonder hond te jagen. Xinto is mijn vijfde Duitse Staande Draadhaar die op de hazenjacht een onmisbaar element is bij eventuele halve treffers van schutters. Mijn jachtveld grenst aan de A-6 ten noorden van Emmeloord. Als onderdeel van de opleiding is de stroomband stap voor stap geïntroduceerd om te voorkomen dat de hond angstig is voor het apparaat. De noodzaak is simpel : Xinto mag nooit de A-6 oversteken in zijn pogingen om een ree of haas te achterhalen. In de dagelijkse praktijk wordt de tril-functie gebruikt voor het commando "komen" waarna meestal een beloning volgt. Mijn buurtgenoten moeten vaak met verbaal geweld hun honden in de vrijloopgebieden van Emmeloord terugroepen. Zij vragen zich af waarom mijn hond gewoon altijd bij mij terugkomt. Ze zien niet dat een trilsignaal gegeven wordt omdat de zender in mijn jas zit. De fluittoon van het apparaat gebruik ik nimmer.
Iedere beschuldiging in mijn richting van dierenkwelling wijs ik van de hand. Uw voornemen om voor opgeleide jachthonden Uw plannen door te zetten veroorzaakt naar mijn idee rechtsongelijkheid ten opzichte van andere bedrijven waar bij dit in de opleiding en gebruik van honden wel is toegestaan. Mijn verzoek aan U is om hier vanaf te zien en/of ten minste een overgangsperiode in te lassen voor huidige jachtaktehouders die hierdoor geconfronteerd zullen worden met een slecht functionerende hond. Een onjuist besluit zal veroorzaken dat iedere jager gaat zoeken naar een nieuwe technologie zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon met zeer irritante belgeluiden( hoge pieptonen) die dieronvriendelijk zijn. Naar mijn idee is bij juist gebruik de stoomband de goede oplossing.
Een overheid moet zich concentreren op wangedrag van het individu die een opleiding aan een dier geeft en niet op dierenvrienden.
met vriendelijke groeten van een pragmatische hondenliefhebber

Vraag2

Is het verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden voldoende duidelijk weergegeven en in de toelichting uitgelegd zodat het verbod niet voor meerdere interpretaties vatbaar is en omzeild kan worden? Mocht dat het geval zijn dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
geen commentaar