verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats de Lutte
Datum 27 augustus 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
In kan me niet aan de indruk onttrekken dat de gehele besluitvorming nogal eenzijdig belicht is geweest.
Het geschetste probleem in bijgevoegde IAK is namelijk niet het echte probleem maar de oplossing.

Het probleem mijns inziens is dat het gebruik van een een stroomhalsband schade kan toebrengen aan de hond.
Wat echter niet is onderzocht dan wel wordt vermeld is hoe vaak dit überhaupt gebeurt. Met andere woorden hoe groot is het probleem eigenlijk ? Maw. wat is de negatieve impact op de hondensamenleving zoals die nu is ?

Wat ook niet wordt belicht zijn de voordelen van het gebruik van de stroomhalsband. Om te memoreren dat er alternatieven voor zijn de stroomhalsband zijn is te kort door de bocht. Deze zijn wellicht aanzienlijk duurder in termen van tijd en/of geld en/of dierenwelzijn. Een kwantificering ontbreekt ten enen male.
Op dit moment niet geconsulteerde hondengedrags-deskundigen claimen dat voor sommige gedragsproblemen vaak geen alternatief (behalve een spuitje) bestaat.

Anyway, ik raad de minister aan zich mede te laten adviseren door een organisatie die gespecialiseerd is in professionele probleem-oplossing. Uit eigen ervaring weet ik dat dit een echt vak is en moeilijker dan men denkt. Het huidige voorstel mist elke kwantitatieve grondslag.



Vraag2

Is het verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden voldoende duidelijk weergegeven en in de toelichting uitgelegd zodat het verbod niet voor meerdere interpretaties vatbaar is en omzeild kan worden? Mocht dat het geval zijn dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
zie 1)