verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oudenhoorn
Datum 4 september 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Niks is zo erg als je hond verliezen door een verkeersongeval. Veel jagers, waaronder ikzelf, hebben dit van dichtbij meegemaakt. Daarom wil ik graag mijn reactie geven op het verbod voor gebruik van stroomstootapparatuur door particulieren. Specifiek gericht op honden en hun veiligheid in het verkeer.

Ik ben tegen het voorstel van minister Schouten van LNV voor een totaalverbod op het gebruik van de stroomhalsband voor particulieren. Er moet een uitzonderingsregeling komen voor het gebruik van de stroomhalsband als noodmaatregel om in de jachtpraktijk verkeersongevallen te voorkomen.

Jagers vervullen een belangrijke maatschappelijke taak door de in het wild levende dieren in Nederland te beheren. Daarvoor moeten zij kunnen beschikken over een jachthond. In noodgevallen, wanneer de jachthond ver van de (voor)jager af werkt en met verkeer in aanraking dreigt te komen, kan de inzet van de stroomhalsband noodzakelijk zijn om het contact tussen de hond en de voorjager te herstellen. Het is namelijk zo dat over een grote afstand, de stem of fluit van de (voor)jager niet voldoende is. De kortdurende negatieve (stroom)prikkel voor de hond weegt ruimschoots op tegen de veel ernstiger gevolgen die een aanrijding heeft voor de hond en voor de automobilist. Daarmee is dit gebruik een terechte uitzondering op het algemene verbod.

Scholing en gecertificeerd gebruik voorkomen misbruik door onwetendheid en onbekwaamheid. Moedwillig misbruik is strijdig met onze gedragscode, de weidelijkheidsregels. Jagers en voorjagers spreken elkaar daar onderling op aan en de overheid kan er op handhaven. Eventuele scholing en certificering zouden wij als jagers ook volgen, mits dit betekent dat wij de halsband met (stroom)prikkel mogen gebruiken voor de veiligheid van onze honden.

Tot slot ben ik van mening dat er geen wetenschappelijke informatie is die onomstotelijk aantoont dat het deskundig en verantwoord gebruik van een stroomhalsband door particulieren onaanvaardbare welzijnsaantasting bij honden veroorzaakt.

Veiligheid van de mens en hond staat voorop!

Vraag2

Is het verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden voldoende duidelijk weergegeven en in de toelichting uitgelegd zodat het verbod niet voor meerdere interpretaties vatbaar is en omzeild kan worden? Mocht dat het geval zijn dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Hier heb ik verder geen op of aanmerking op.