verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur

Reactie

Naam SOULCOUNCIL (SB Hesselink)
Plaats Amsterdam
Datum 3 augustus 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
stroombandtraining is niet altijd heftig. BV met een Dogtra kan er getraind worden op een stand die duidelijk is voor de hond, zonder dat deze heftig is. Een kleine correctie heeft al effect. Men Zoekt de stand op die werkt. Dus niet de hardste stand.
Er zijn alternatieven, maar deze zijn naar mijn mening niet geschikt. Trilbanden bijvoorbeeld hebben weinig standen. De hond kan hierdoor enorm schrikken en zo tegengesteld reageren.
Een totaalverbod op de stroomband gaat veel ‘harde’ honden het leven onleefbaar maken. Het gaat bij gebruik van Dogtra niet om het inzetten bij simpele gehoorzaamheidstrainingen, zoals het netter naast komen zitten maar om het totaal onder appèl brengen van oa jachthonden en zodoende de veiligheid van hond en omgeving verhogen.
Voorbeeld: mijn duitse staande draadhaar reu weegt ruim dertig kilo. Hij valt uit naar katten en andere reuen, als hij aan de lijn loopt. Hij heeft kat/ reu vaak eerder gezien dan ik. Het argument “de hond gewoon aan de lijn houden”, was hier geen veilige optie omdat ik hem simpelweg niet tegenhoud. Door middel van stroombandtraining is het gedrag op een veilige manier gecorrigeerd en word goed gedrag beloond met lichaamscontact door de baas. Wij maken nu al 1,5 jaar lang weer veilige, lange wandelingen die hij echt nodig heeft om zn energie kwijt te raken. Het alternatief was deze active, jonge hond altijd aanlijnen. Geen levenskwaliteit!
Niet alleen de veiligheid van de hond en baas zijn vergoot, ook die van het verkeer, voorbijgangers of in dit geval de kat/ andere, vaak kleinere reu.
Door een stroombandtraining, en dan bedoel ik geen “quick fix”, maar een training die verantwoord wordt gegeven en we nog steeds volgen heeft dus ook op de lange termijn effect heeft.
Mijn hond is slim genoeg om te beseffen dat hij na een minimale shock het ongewenste gedrag dient te staken en doet dat ook! De Dogtra gebruik ik minimaal en alleen als ik echt wil corrigeren. Een 1/2 jaar ( met leeftijd 12 weken begonnen) trainen op basis van ‘goed gedaan- brokje geven’, werkte totaal niet voor deze hond met gevolg dat hij tijdens uitlaten in een losloopgebied er vandoor is gegaan en een schapenweide is ingerend, met alle gevolgen van dien. Dit had voorkomen kunnen worden. Daarom denk ik dat een totaal verbod niet wenselijk is. Laat er een keurmerk komen voor trainers en trainingnemers.