verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur
Reactie
Naam
|
W Joustra
|
Plaats
|
Zevenhuizen-zh
|
Datum
|
5 september 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Met zeer grote verbazing heb ik in de Nota van Toelichting (3 juni 2020) gelezen hoe wetenschappers en andere instanties hun kennis anno 2020 hebben gepubliceerd over het welzijn van een dier en met name een hond, die getraind wordt d.m.v. een stroomband. Meer dan 40 jaar ben ik eigenaar en opleider van tientallen honden van het ras Pointer met als doel deelnemen aan veldwedstrijden. Alleen tijdens training maak ik bij hoge uitzondering gebruik van een stroomband ter bescherming van mens en dier bij een eventuele gevaarlijke verkeerssituatie. Mijn Pointers bereiken allemaal een gemiddelde leeftijd van 14 t/m bijna 18 jaar. Nog nooit heb ik in al die 40 jaar, dat ik een stroomband gebruik, de volgende feiten geconstateerd:
- stroomband zou leiden tot pijn en letsel, dan wel dat het de gezondheid van mijn hond zou benadelen
- stroomband zou leiden tot een aantasting van een blijvende vertrouwensband tussen eigenaar en hond. Dan zou ik zelf deze sport niet 40 jaar hebben kunnen volhouden, wanneer er geen vertrouwensband tussen mij en mijn honden zou zijn
PROBLEMATIEK VAN STROOMBANDEN BIJ HONDEN:
De stroomintensiteit hangt volgens de 'wetenschappers en anderen' o.a. af van de volgende factoren: weersomstandigheden als hitte, regen, zonnestralen, vachtvochtigheid en huiddikte. Deze gedachtengang dateert van voor de revolutionaire ontwikkeling in de wereld van elektronische toestellen.
Het apparaat, dat ik al jaren gebruik, is voorzien van een SCC-octrooi d.w.z. stimulatie met constante sensatie ongeacht de omstandigheden:
- vochtigheid van de huid van het dier, dus ook bij waterapport
- lengte, diameter en aard van de elektrodes afgestemd op het ras
- dikte van de vacht van het dier, aanwezigheid van een ondervacht
Alles komt tot stand door de intelligente ogenblikkelijke regeling van het uitgangsvermogen
Mijn conclusie is als volgt:
Het spreekt voor zich dat gebruik van de stroomband alleen op deskundige wijze moet geschieden. Dit kan ondervangen worden door een verplichte training die de betreffende voorjager en hondengebeleider zouden moeten ondergaan.
Aan de uitzonderingen vermeld in Artikel 1 van het concept-besluit dient derhalve een uitzondering toegevoegd te worden en wel als volgt:
"4. het gebruik tijdens de jacht of veldwerktraining, om te voorkomen dat de hond het verkeer, dus mensen, en zichzelf in gevaar brengt, in welk geval de voorjager een daartoe nader aan te wijzen cursus met goed gevolg heeft afgelegd.
Vraag2
Is het verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden voldoende duidelijk weergegeven en in de toelichting uitgelegd zodat het verbod niet voor meerdere interpretaties vatbaar is en omzeild kan worden? Mocht dat het geval zijn dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De strekking van de toelichting in de Nota is mij helaas duidelijk, maar ik ben het er niet mee eens, omdat de praktijk geheel anders is.