verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Voorst
Datum 4 september 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de concept AMVB verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden en de toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Uit ervaring weet ik dat het gebruik van een stroom and nuttig kan zijn. Onze Jack Russel werd een paar jaar terug gegrepen door de jachthond van vrienden van ons. Pas nadat onze vriend de stroomband activeerde liet zijn hond los. Het idee dat ditzelfde bereikt kan worden door afleiden met een snoepje is simpelweg onmogelijk.

Er wordt gesteld in dit wetsvoorstel dat wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat gebruik van een stroomband effectief kan zijn. Maar er is blijkbaar ook geen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zogenaamde niet aversieve bij dominante of honden met gedragsproblemen wél leiden tot gedragsverandering.

Vraag2

Is het verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden voldoende duidelijk weergegeven en in de toelichting uitgelegd zodat het verbod niet voor meerdere interpretaties vatbaar is en omzeild kan worden? Mocht dat het geval zijn dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Dit wetsvoorstel wordt gepresenteerd als zijnde tegen de stroomband. Maar in de begeleidende tekst wordt gezegd dat honden ipv de stroomband begeleid kunnen worden met niet aversieve middelen. Dit impliceert dat met dit wetsvoorstel alle fysieke correcties straks niet meer mogen. Ik zou liever zien dat er eerst een onderzoek komt naar alle bijt incidenten in Nederland. En dat er per geval gekeken wordt naar a. Heeft deze hond een training gehad? B. Was het een zgn belonen/koekjestraining c. Was het een training met belonen én corrigeren?

Het feit dat bijvoorbeeld een Martin Gaus instituut zegt dat belonen met koekjes werkt, terwijl de eigenaar van het instituut een merk hondenvoer is, vind ik geen wetenschappelijke bevinding.