Subsidieregeling gasopslag Bergermeer 2023

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 5 april 2023

Vraag1

Bent u het eens met de inhoud van de regeling?
Het lijkt verstandig om bij relatief lage prijzen de gasbuffer te vullen zodat voorkomen wordt dat in tijden van relatieve schaarste onnodig duur ingekocht moet worden.

Belangrijk is te zorgen voor een strategische voorraad voor Nederland; het kan en mag niet zo zijn dat de Nederlanders in de kou gezet worden omdat ze extreme bedragen voor gas moeten betalen, terwijl pal over de grens het in Nederland opgeslagen gas voor veel lagere tarieven verkocht wordt.

Verder mag het ook niet zo zijn dat de subsidieregeling leidt tot onzorgvuldige inkoop omdat het risico toch afgewenteld wordt - aan de klanten of aan de belastingbetaler. De voorgestelde tender regeling lijkt daar geen oplossing voor te zijn - of de belastingbetaler hangt, of de klant.

Een capaciteitsheffing lijkt aardig tot bedacht wordt dat de burger in Nederland al helemaal leeg loopt op de belastingen op energie, wat voor "de minima" weer deels gecompenseerd wordt.
Er is onderhand een kerstboom aan maatregelen opgetuigd die 1) ondoorzichtig is 2) tot hoge uitvoeringskosten leidt 3) lastig controleerbaar is en 4) leidt tot diverse (ongewenste) neveneffecten zoals verdergaande nivellering; energievoorziening dient geen inkomensinstrument te zijn!

Ook de vraag in hoeverre de subsidiebedragen goed besteed worden. Een alternatief is inzetten op energiebesparende maatregelen, waaronder subsidie (iets wat reeds sinds de oliecrisis uit de vorige eeuw! speelt). Kennelijk is er nog meer dan genoeg laaghangend fruit - pluk dat eerst, daar heeft iedereen nut van, ongeacht de gekozen energiebron.

Verder, welke industrie is in Nederland noodzakelijk of gewenst? Past industrie met een hoog energieverbruik hier wel? Zijn we bezig dit soort industrie van subsidie te voorzien terwijl we gelijktijdig onze energievoorziening op het spel zetten en steeds meer moeite krijgen om de zelf opgelegde CO2 normen te halen?

In dat kader kunnen nog vele andere maatschappelijke, aan gasverbruik gekoppelde, vragen gesteld worden. Dat lijkt in de huidige discussies te ontbreken en dan is het vreemd om over subsidiering te spreken wanneer alternatieven onvoldoende onderzocht (lijken te) worden.

Praten we nog niet eens over een werkelijk strategisch energiebeleid.

Kortom, zowel vragen bij de context als bij de inhoud.
Consultatie over komende wetgeving is goed maar blijkt keer op keer losgekoppeld te zijn van de context waardoor juist knelpunten en vertraging ontstaat.