Subsidieregeling gasopslag Bergermeer 2023

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 5 april 2023

Vraag1

Bent u het eens met de inhoud van de regeling?
Voor welk probleem is dit een oplossing en vanwaar de bloedspoed om deze internetconsultatie maar 1 week te laten lopen?

Regeren is vooruitzien. Gerichte subsidie aan huishoudens en kleine ondernemers op een later moment, als door de hoge prijzen hun financiële gezondheid in gevaar dreigt te komen, is verstandiger dan een ongerichte kapitaalinjectie nu in Bergermeer, waarvan een deel wegvloeit naar partijen die zich evengoed wel redden.

En wat is er zo speciaal aan Bergermeer, waarom geldt dit voorstel niet ook voor de opslag in onder meer Norg en Grijpskerk?

Als het slim is om dit jaar net als in andere jaren aardgas in te kopen in de periode april-oktober, dan zullen de gasbedrijven dat ook zonder subsidie inzien en ernaar handelen. Als ze dit keer de kans voorbij laten gaan, is daarmee gezegd dat het, gegeven alles, naar hun inzicht slimmer is om te wachten. Is de glazen bol van de regering betrouwbaarder dan die van de gasbedrijven als het erom gaat de ontwikkeling van de aardgasprijzen te voorspellen?

Leveringszekerheid is niet het probleem. Er is het hele jaar door nog volop aardgas in de wereld. De oorlog in Oekraïne heeft de handel erin wel wat ingewikkelder maar niet onmogelijk gemaakt. En we hebben in het afgelopen stookseizoen gezien dat er nog best wat ruimte is om zuiniger met aardgas om te gaan. Daarbij: de capaciteit van de opslag in Bergermeer is goed voor slechts 10% van de totale hoeveelheid aardgas die Nederland in een jaar verbruikt, dat is meer dan niks maar ook weer niet allesbepalend.

Dus laat het zo gunstig mogelijk inkopen maar over aan de gasbedrijven, en geef zelf voorrang aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.