Subsidieregeling gender- en lhbti-gelijkheid

Reactie

Naam WO=MEN, Dutch Gender Platform (Beleidsmedewerker M.G. van der Zouw)
Plaats Den Haag
Datum 27 juli 2016

Vraag1

Wat is uw reactie op de concept subsidieregeling gender- en lhbti gelijkheid?
Hartelijk dank voor de mogelijkheid om input te geven op de concept regeling. Naast de mooie lijst van middellange termijn doelen, ziet WO=MEN graag nog een doel opgenomen, namelijk: het borgen van bevochten internationale en nationale standaarden voor gendergelijkheid en –rechtvaardigheid.

Internationale verdragen hebben een enorm effect op nationale wetgeving in een land. Kijk bijvoorbeeld naar Ierland waar het homohuwelijk net is gelegaliseerd. Maar er zijn ook andere wendingen, namelijk de bepaling van Europees beleid waarbij de invloed van een aantal landen in Oost-Europa, landen die de rechten van de LHBTI gemeenschap willen inperken, ook impact kan hebben op Nederland. Ieder jaar weer worden belangrijk bevochten standaarden tijdens de VN bijeenkomst Commission on the Status of Women ter discussie gesteld, zoals de positie van LHBTI, de positie van sexwerkers, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en zaken als lichamelijke integriteit waaronder abortus.

Tevens is UN WOMEN momenteel een standpunt aan het formuleren over de positie van sexwerkers en vond in juni dit jaar het eerste overleg plaats over de bescherming van de mensenrechten van LHBT in de Mensenrechtenraad van Verenigde Naties. Na een resolutie van met name Midden-en Zuid-Amerikaanse landen zal dit een structureel onderdeel zijn van de agenda van de Mensenrechtenraad. Dit zijn maar een aantal voorbeelden, maar het laat zien hoe belangrijk deze verdragen zijn, ook voor Nederland.

Nederland kan alleen haar einddoel ten behoeve van gendergelijkheid behalen én haar progressieve stem in de internationale discussies behouden als daarvoor draagvlak is én blijft in de Nederlandse samenleving. Het is daarom van groot belang dat de Nederlandse overheid en het Nederlands maatschappelijk middenveld, maar ook bedrijven en andere stakeholders ervoor zorgen dat deze bevochten standaarden, opgenomen in verscheidene internationale en nationale verdragen (zoals CEDAW, Verdrag van Istanbul enz), maatschappelijk geborgd worden en/of progressiever worden geformuleerd. Dat gaat ons inziens dus verder dan de inhoudelijke uitvoer van deze standaarden zoals nu in de middellange doelen geformuleerd.