Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders

Reactie

Naam De Werkunie (Jennifer van Asch)
Plaats Woerden
Datum 12 april 2024

Vraag1

U kunt reageren op hele regeling. Daarnaast wordt u specifiek uitgenodigd de volgende vragen te beantwoorden:

• Vindt u het subsidiebedrag redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de subsidievoorwaarden redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de administratieve lasten voor de werkgever redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• De maximale duur van de subsidiabele activiteiten bedraagt 2 jaar na subsidieverlening. Na deze periode wordt de aselecte steekproef uitgevoerd. Wat vindt u van deze termijn?
Wij organiseren momenteel een opleiding, waar kandidaten worden opgeleid tot assemblagemonteur in de techniek. Een groot onbenut potentieel zijn statushouders. In de huidige opleiding is er veel aandacht voor begeleiding en vaktaal. De kosten hiervoor liggen iets hoger, maar komen in de buurt van het geboden bedrag.

Door de manier hoe het nu aangeboden wordt ontstaat er een situatie dat we het werk en begeleiding om de subsidie gaan organiseren. Echter wil je eigenlijk subsidie aanvragen op het moment dat je het werk hebt. Dit komt vooral doordat de subsidie slechts 1 maand in het jaar is aan te vragen. Daarnaast start je de werving op, zonder dat je weet of de subsidie wordt toegekend (en de pot leeg is). €2.500.000 delen door €6000 betekend subsidie voor 417 statushouders in Nederland. Als we dan kijken naar de beoordeling: dan wordt er kwalitatief gescreend en daarna op tijd van indienen. De kans dat je achter het net vist als werkgever is dus groot. Maar nog vervelender voor de statushouder, die vooral belang heeft bij duidelijkheid.

Hoe realistisch is het aanbieden van een contract van minimaal 12 maanden? Ik denk dat een half jaar contract met dit aantal uur passender is. Een jaar is voor bedrijven toch een enorm risico, vooral gezien de onzekerheid of de statushouder zich wel voldoende ontwikkeld. Het gebeurt ook niet bij inzet van een proefplaatsing bijvoorbeeld. Misschien meer aansluiten op huidige voorwaarden voor subsidie? En contract voor 7 maanden bieden. In plaats daarvan is het bespreekbaar om de uren op te hogen naar bv 28 – 32 uur, zodat de kandidaat ook direct uit de uitkering is.

Wat gebeurt er als gedurende de looptijd de deelnemer ontslag krijgt of neemt? Moet dan (een deel) van de subsidie worden terugbetaald? Geldt het alleen voor nieuwe dienstverbanden of kunnen ook werkgevers aanvragen die al iemand aangenomen hebben?

Kan er wel/niet gestapeld worden met deze subsidie? Dus naast andere voorzieningen?

Tenslotte zou de eis van 1 aanvraag voor maximaal 4 statushouders per jaar voor ons een beperking zijn. Als je dit wilt opzetten voor een statushouder, dan loont het pas bij een kandidaat of 8. In ons geval kan schaalvoordeel met dienstverlening aan meerdere deelnemers tegelijk, juist meer passende ondersteuning bieden. Door meer gelijkgestemden te koppelen, leren ze van elkaar.