Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders

Reactie

Naam WSP Midden Holland (C Botz)
Plaats Arbeidsmarktregio Midden Holland
Datum 3 april 2024

Vraag1

U kunt reageren op hele regeling. Daarnaast wordt u specifiek uitgenodigd de volgende vragen te beantwoorden:

• Vindt u het subsidiebedrag redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de subsidievoorwaarden redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de administratieve lasten voor de werkgever redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• De maximale duur van de subsidiabele activiteiten bedraagt 2 jaar na subsidieverlening. Na deze periode wordt de aselecte steekproef uitgevoerd. Wat vindt u van deze termijn?
We zijn positief over de mogelijkheid van een extra subsidie. Ee hoogte van het bedrag zien we als redelijk gelet op eerdere onderzoeken. De subsidie kan het aantal statushouders in een betaalde baan verhogen en de duurzaamheid vergroten. De bemiddelde partij kan de werkgever faciliteren en adviseren in de administratieve verplichtingen; hiertoe zou een standaard format kunnen worden opgesteld. De lasten zien we dus ook als redelijk. Mits goed ondersteund.

Een groot nadeel van deze concept regeling zit in de aanvraagperiode en besluitperiode. Idealiter zou de aanvraag doorlopend in een jaar moeten kunnen worden gedaan en is de besluittermijn korter. Nu staat de subsidieperiode centraal en niet het aanbod van werk en de ontmoeting tussen werkgever en statushouder. Zeker voor de (kleinere) MKB ondernemingen verwacht ik dat er hierdoor minder gebruik van gemaakt zal worden.