Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders

Reactie

Naam Koninklijke Metaalunie (J van Ligten)
Plaats Nieuwegein
Datum 21 maart 2024

Vraag1

U kunt reageren op hele regeling. Daarnaast wordt u specifiek uitgenodigd de volgende vragen te beantwoorden:

• Vindt u het subsidiebedrag redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de subsidievoorwaarden redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de administratieve lasten voor de werkgever redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• De maximale duur van de subsidiabele activiteiten bedraagt 2 jaar na subsidieverlening. Na deze periode wordt de aselecte steekproef uitgevoerd. Wat vindt u van deze termijn?
Door de opzet zal deze subsidie vooral ingezet worden door grote bedrijven met HR afdelingen. Wat zonde is, omdat kleine bedrijven (tot 20 medewerkers) zich vaak dichter bij de sociale leefomgeving van een statushouder bevindt.
Echter is het voor kleine bedrijven moeilijk om aan de voorwaarden te voldoen en is de duur van een contract van een jaar te lang, zeker gezien de onzekerheid in ontwikkeling van de nieuwe medewerker. Ook het aantonen van individuele begeleiding zal lastig worden voor kleine bedrijven. Ten eerste moet hier een trainingen in culturele diversiteit op de werkvloer voor gevolgd worden en daarnaast mag verlies van arbeidsproductiviteit niet meegenomen worden in de subsidieaanvraag.
Daarbij wordt het interessant als je 2 of meer statushouders per jaar in dienst neemt. Dit zal voor een klein bedrijf (tot 20 medewerkers) niet gaan. Die kunnen max 1 statushouder in dienst nemen en begeleiden.
Voorstel voor toevoeging:
Ik denk dan ook dat als men dit ook voor kleine bedrijven beschikbaar wil maken, dat een samenwerking met gemeenten (WSP) mogelijk gemaakt moet worden. Waarbij deze subsidieregeling opgenomen kan worden in het toeleidingstraject naar werk. Zodat de subsidie gebruikt kan worden om een samenwerking tussen de gemeente en werkgever op te starten. Waarbij het eerste gedeelte wordt begeleid vanuit de gemeente en dit langzaam overgaat naar de werkgever. En er bijvoorbeeld ook een proefplaatsingsconstructie opgenomen kan worden in de eerste 8 weken van aanvraag tot toekenning. Daarna ga ik er vanuit dat er wel een goed is ontstaan van de werknemer, waardoor men kan besluiten of een jaarcontract en verdere begeleiding van toepassing is. Daarnaast kan het WSP de werkgever begeleiding geven bij hoe trajecten voor statushouders gericht op het verkleinen van de cultuur- en taalverschillen op de werkvloer kan worden vormgegeven, zoals ook in de subsidieregeling staat omschreven. Door te helpen bij het opstellen van een activiteitenplan en het aandragen van trainingen in culturele diversiteit op de werkvloer binnen de regio.
Daarnaast zou een staffel kunnen helpen, dus de eerste statushouder krijgt meer subsidie en de tweede, derde en vierde minder (bijv. 10 - 6 - 4 - 4). Omdat de kosten vooral in de ontwikkeling zitten. De ontwikkelkosten voor 1 statushouder of 4 zullen dus niet veel verschillen, alleen de begeleidingskosten worden hoger.

Bijlage