Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Beek en Donk
Datum 11 april 2024

Vraag1

U kunt reageren op hele regeling. Daarnaast wordt u specifiek uitgenodigd de volgende vragen te beantwoorden:

• Vindt u het subsidiebedrag redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de subsidievoorwaarden redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de administratieve lasten voor de werkgever redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• De maximale duur van de subsidiabele activiteiten bedraagt 2 jaar na subsidieverlening. Na deze periode wordt de aselecte steekproef uitgevoerd. Wat vindt u van deze termijn?
Goed dat er nagedacht wordt over het vergroten van arbeidsmarktkansen van statushouders. Wel twijfels of dit het juiste instrument is en het gewenste effect oplevert. Een arbeidsintensief instrument wordt gecreëerd, terwijl het wellicht meer oplevert om bestaande instrumenten als jobcoaching en taalcoaching beter toe te spitsen op de doelgroep stathouders, o.a. door het toevoegen van een specifieke module. Onze ervaring is dat het niet zo is dat werkgevers niet bereid zijn een statushouder in dienst te nemen, maar dat de behoefte meer ligt op ondersteuning bij cultuursensitief werken. Meer praktische informatie en handvatten en een meer uniforme manier van werken. HARRIE-training specifiek voor statushouders bijv. of het inzetten van cultuurspecialisten. De regeling neigt nu naar een verdienmodel, met name voor de wat grotere bedrijven.

Beter zou zijn om het subsidiebedrag af te laten lopen; met name bij de eerste statushouder heb je te maken met ontwikkelkosten. Is stapeling met loonkostensubsidie en subsidie voor taalcoaching mogelijk, dan neigt het naar een aantrekkelijk financieel verdienmodel. Een verkeerde motivatie om mensen uit deze doelgroep aan te nemen. En komen er qua verantwoording kaders of is dit vrij invulbaar? Hoe wordt dit gecheckt?

Effect is groter als je gedurende het jaar subsidie kunt aanvragen, wanneer het werk zich voordoet. De subsidie moet ondersteunend zijn aan het werk, is nu andersom. De aanvraagperiode is kort, terwijl de beslistermijn lang is. Dit zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid. Hoe verhoudt de subsidie zich tot een eventuele proefplaatsing? En hoe zit het met detacheringen? Voor iemand die fulltime bezig is met inburgeren is 20 uur werken veel. Mogen dit ook minder uren zijn? Werken en inburgeren kunnen dan beter op elkaar afgestemd worden. De subsidie kan dan naar rato worden uitgekeerd. En waarom bij de aanvraag geen arbeidsovereenkomst? Wordt de subsidie niet toegekend, dan geen contract voor de statushouder? Onduidelijk is welk document moet worden aangeleverd waaruit inburgeringsplicht blijkt. Het heeft meerwaarde als de subsidie ook kan worden aangevraagd voor zogenaamde ‘oude wetters’ die in een vergelijkbare situatie zitten.

Voor kleine bedrijven zonder HR afdeling is het een moeilijke regeling. Ook is de termijn van 2 jaar vrij lang. Activiteiten moeten in het begin van het dienstverband worden ingezet willen deze baat hebben voor zowel de statushouder als de werkgever.