SVVE

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 22 juli 2022

Vraag1

De Rijksoverheid nodigt u uit te reageren op de SVVE.

Als u wilt reageren op de SVVE dan kunt u hier uw reactie geven. Wat vindt u van de regeling, wat kan er wellicht beter en waarom? Hoe zou u adviseren die verbetering door te voeren?

U kunt reageren op de SVVE door een bericht achter te laten, door een document te uploaden of door een antwoord te geven op onderstaande vragen.
Allereerst is het goed dat er 1 regeling voor VvE’s komt en dat de budgetten worden verlengd en verhoogd. Continuïteit is cruciaal.
Bouwbegeleiding is inderdaad van belang bij ZEP, omdat VvE’s niet over (alle) noodzakelijke kennis en ervaring beschikken van de uitvoering van begin tot eind van alle maatregelen van het zeer energiezuinig project. Vraag is wanneer de subsidie voor bouwbegeleiding wordt aangevraagd? Dat kan na het besluit om het ZEP uit te voeren. Het besluit zal dan zijn onder voorwaarde dat de subsidie voor bouwbegeleiding wordt toegekend.
Ook voor VvE’s die niet aan een ZEP pakket werken is begeleiding van belang. Het proces is ingewikkeld en vergt deskundige begeleiding. Daar zou ook subsidie voor beschikbaar gesteld moeten worden.
Energieadvies. We hebben van de RVO begrepen dat de subsidie voor het energieadvies relatief weinig wordt aangevraagd in de grote steden terwijl daar wel de meeste VvE's zijn. Nader onderzoek naar de reden hiervan lijkt ons van belang. Voor kleine VvE's is de drempel om energieadvies aan te vragen te hoog (E-herkenning niveau 2 en EPA-advies), dus dat kan een verklaring zijn. Voor grote VvE's zal dat minder gelden omdat die bv. een aanvraag kunnen doen via de beheerder. Toch wordt er weinig gebruik van gemaakt. Vraag is dus waarom.
Suggestie is om de subsidie voor energieadvies aan te kunnen vragen en later (als de VvE besluit verder te gaan) een aanvraag te doen voor bv procesbegeleiding of duurzaam MJOP. Dat helpt de VvE om stap voor stap naar de verduurzaming te gaan. Nu kan er maar 1 keer subsidie worden aangevraagd.

Vraag2

Collectieve warmtepompen

In de regeling is ook subsidie opgenomen voor warmtepompen tot 70 kW. Wij zijn benieuwd wat u vindt van de regelingstekst op het gebied van warmtepompen. Hoe zou het beter kunnen en waarom is uw voorstel een verbetering? Specifiek zijn wij benieuwd hoe u aankijkt tegen het maximale vermogen van de warmtepomp, bijvoorbeeld, past dit vermogen voldoende bij het inzetten van warmtepompen bij collectieve warmteopwekking? Sluit het aan bij de praktijk? Wat adviseert u en waarom?
Ik zie geen reden om een maximaal vermogen te subsidiëren. Ik ga er van uit dat er een optimale installatie voor de VvE wordt ontworpen door een installatie/advies bureau. Door het vermogen te maximeren sluit je wellicht oplossingen uit.

Vraag3

Milieuvriendelijke materialen

De materialen die in aanmerking komen voor subsidie hebben verschillende milieu-effecten; er zijn meer en minder milieuvriendelijke materialen. Op dit moment wordt er in de regeling geen onderscheid gemaakt tussen meer of minder milieuvriendelijke materialen.
De klimaatdoelen (CO2-besparing) en de beleidsdoelen voor het bevorderen van een circulaire economie (minder gebruik van (fossiele) grondstoffen, minder afval, minder emissies) kunnen onder andere bereikt worden door te kiezen voor milieuvriendelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld hernieuwbare materialen; materialen die in korte tijd weer aangroeien in de natuur (bijvoorbeeld: hennep, vlas, houtvezel, olifantsgras en cellulose). Wij zijn benieuwd wat u vindt van het stimuleren van het gebruik van milieuvriendelijk materiaal en hoe een en ander volgens u het beste in de regeling vormgegeven kan worden. Wat zou u voorstellen en waarom?
Duurzame materialen
Het is van belang om duurzame materialen te stimuleren. Dat kan met deze subsidieregeling. Alleen niet alle natuurlijke materialen zijn duurzamer (voorbeeld schapenwol). Zie https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/isolatiemateriaal-kiezen/