Wet verwerking persoonsgegevens coördinatie en analyse terrorismebestrijding en nationale veiligheid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hengelo
Datum 30 juni 2021

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te downloaden.
Ik heb met ongenoegen kennisgenomen van dit wetsvoorstel.

Het heeft er alles van weg dat wetsovertredingen door de NCTV, uitgelicht in een kritisch artikel in het NRC Handelsblad, nu worden gelegaliseerd. Dat in plaats van hier maatregelen tegenover te zetten voor het verantwoordelijke ministerie.

Ik maak mij ernstig zorgen over de hoeveelheid (privacygevoelige) informatie die de NCTV gaat vergaren (en nu al tegen de wet in doet) over onschuldige burgers. De machtspositie van de overheid tegenover haar burgers, waar zij zorg over heeft te dragen, wordt hiermee enorm vergroot. Is men alweer vergeten hoe het met de Toeslagenaffaire ging? En is het nou echt zo dat veiligheid altijd boven vrijheid en privacy moet staan? Op deze manier hollen we het grondwettelijk recht op privacy nog verder uit.

Als ik af mag gaan op hoe er in het verleden om is gegaan met de data van (onschuldige) burgers dan maak ik mij ernstig zorgen over de waarborgen en controlerende middelen die zijn toegevoegd. Bij de Sleepwet wordt duidelijk dat het controlerende orgaan veel te weinig middelen heeft. Laten we in zulke zaken investeren, in plaats van alsmaar meer mogelijkheden te geven aan organisaties die duidelijk lak hebben aan de wet en een ministerie die dat (in)direct ook heeft.

Een relevant artikel uit de Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nog-steeds-wrevel-over-de-sleepwet-geklaag-bij-geheime-diensten-zorgen-bij-toezichthouder~b8a13e41/):
"De CTIVD noemt de omgang van de diensten met ‘bulkdatasets’ zelfs onrechtmatig. [...] Door een truc toe te passen en de hele dataset als ‘relevant’ te beoordelen, inclusief de data van duizenden personen die geen doelwit zijn, verlengen de diensten ‘kunstmatig’ de bewaartermijn."

Er wordt daarnaast geen fatsoenlijke tijd voor deze consultatie ingelast, het lijkt alsof men dit er simpelweg doorheen wilt drukken. Juist door zulke acties wordt de betrouwbaarheid van dit demissionair (!) kabinet, en de democratie, verder ondermijnt. En dat in een tijd waarin transparantie, dialoog tussen overheid en burger en het opbouwen van vertrouwen meer dan noodzakelijk is.

Ondanks tegenvallende resultaten uit het verleden houd ik de hoop dat men n.a.v. deze consultatie het wetsvoorstel intrekt, het verantwoordelijk ministerie berispt en hier lering uit trekt. Investeer in controlerende middelen, houdt je weg van al die privacyschendende maatregelen en werk aan het terugwinnen van het vertrouwen aan de burger.