Besluit uitbreiding van de monitoringsverplichting leerlingen funderend onderwijs
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Elburg |
Datum | 7 september 2023 |
Vraag1
Wilt u reageren op de uitbreiding van de plicht om in de administratie bij te houden hoe leerlingen in het funderend onderwijs de veiligheid op school beleven? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.In zijn algemeenheid is het motoren van veiligheid een goed idee. Hier moeten we vooral mee doorgaan. Door de uitbreiding naar alle leerlingen i.p.v. alleen groep 5 t/m 8 wordt de administratie en uitvoeringslast voor de docent en ondersteuner fors uitgebreid. Waar je bij groep 5 t/m 8 redelijk eenvoudig vragenlijsten kunt afnemen, waarbij je nu al moet stellen dat de invulkwaliteit hoger wordt als de leerlingen ouder worden. Anders gezegd, voor leerlingen in groep 5 is de uitdaging om het juiste begrip te hebben bij de verschillende indicatoren vaak niet toereikend, waardoor er ruis ontstaat. Wil je dit voor groep 1 t/m 4 ook organiseren, dan moet het bijna in een gespreksvorm of met 1 op 1 begeleiding. Dus naast eerder genoemde reden, kost het ook extra mankracht. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, lijkt me dit geen goed plan. Niet doen.
Vraag2
Discriminatie van mensen omdat ze bij een bepaalde cultuur of religie horen, of omdat ze er anders uitzien of bijvoorbeeld verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht komt veel voor in het onderwijs. Het gaat dan om discriminatie op basis van etniciteit (waaronder huidskleur), geslacht, seksualiteit, beperking of religie.Door speciaal naar deze vormen van discriminatie te vragen in de schoolmonitor, krijgen scholen beter zicht op hoe bepaalde (kwetsbare) groepen leerlingen de veiligheid op school beleven. Een ander gevolg is dat deze extra onderwerpen ook leiden tot een grote hoeveelheid extra vragen die leerlingen moeten beantwoorden (18-30 extra vragen). Daarmee wordt de last die we op leerlingen leggen ook hoger.
Vraag:
Vindt u dat scholen verplicht moeten worden om naar deze vormen van discriminatie te vragen in de jaarlijkse schoolmonitor? Welke 3 à 4 vormen van discriminatie vindt u het belangrijkst?
Voor groep 5 t/m 8 kun je dit overwegen, maar 30 extra vragen is veel te veel. De hoeveelheid enquetes die ze nu al moeten invullen loopt al de spuigaten uit. Het is zinvoller om onderwijs te geven. Voor het funderend onderwijs is preventief lesgeven met goede burgerschapsprogramma's veel efficiënter.
Vraag3
Voor sommige groepen is nog niet altijd een geschikte vragenlijst beschikbaar die voldoet aan de (nieuwe) eisen. Dat gaat bijvoorbeeld om leerlingen die jong zijn of in het bijzonder onderwijs of in internationale schakelklassen zitten. Het invullen van de monitor is voor veel van die leerlingen niet goed te doen. Toch is het belangrijk om ook van die leerlingen te weten hoe zij de veiligheid beleven.Vraag 3a: Welke groepen leerlingen hebben moeite met het invullen van de schoolmonitor?
De nieuwe eisen die we aan de monitor willen stellen maken het ontwikkelen van geschikte vragenlijsten nog lastiger dan het vaak voor sommige doelgroepen al is. Toch zien we bijvoorbeeld steeds meer geschikte manieren ontwikkeld worden voor zeer jonge leerlingen (bijvoorbeeld met plaatjes). We willen dat goede werk om de sociale veiligheid van zulke groepen te kunnen meten niet bemoeilijken.
We kunnen kiezen voor de volgende opties:
1. Een minimumnorm in het primair onderwijs. Dit houdt in dat scholen verplicht worden om bijvoorbeeld alle leerlingen in groep 6 en hoger te bevragen bij de jaarlijkse schoolmonitor. Leerlingen in groep 5 en lager hoeven dan niet verplicht bevraagd te worden, maar dat mag wel. Hierdoor zullen vragenlijstenmakers zich misschien minder geroepen voelen om geschikte vragenlijsten te ontwikkelen voor lagere groepen.
2. Scholen verplichten om zo veel mogelijk leerlingen te bevragen (alle leerlingen die de schoolmonitor kunnen invullen, moeten de gelegenheid krijgen om die in te vullen, of ze in groep 3 of groep 6 zitten maakt dan niet uit). Ook zeer jonge leerlingen zouden dan bevraagd moeten worden als dat kan. Dit stimuleert de onderwijssector om naar manieren te zoeken om ook manieren te vinden om de lastigere groepen te bevragen. Een risico van deze optie is dat scholen niet altijd een geschikt instrument gebruiken en dat het gemakkelijker gebeurt dat ze niet aan de regels voldoen.
Vraag:
Geef u de voorkeur aan optie 1 of optie 2?
Ik geef de voorkeur aan optie 1.
Vraag4
In het geval optie 1 wordt ingevoerd, wat heeft dan uw voorkeur: een minimumnorm vanaf groep 5 of juist hoger of lager?Graag een minimumnorm vanaf groep 6. We merken te vaak dat het begrip van de leerlingen in groep 5 niet toereikend is om de indicatoren goed te begrijpen. Er ontstaat dan veel ruis.