Beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones

Reactie

Naam Pagina 'Stem Mee Voor Betere Mini Drone Regels' (Dhr. F. Smet)
Plaats Raamsdonksveer
Datum 7 mei 2015

Vraag1

Wat is uw mening over het voorgenomen beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones?
De voorgestelde 50m hoogte en 100m afstand levert een onredelijke beperking op voor een groot aantal gebruikers van mini-drones.

Uiteraard begrijpen we dat 300m hoogte en 500m ver ook niet realistisch & veilig is. Toch denken we dat er met 120m hoogte en 300m afstand nog steeds voor wat betreft de mini-drones veilig kan worden gevlogen.
Bij deze afstanden blijft het mogelijk om de meeste vliegvormen uit te voeren, terwijl dit bij maximaal 50m hoogte en 100m afstand vooral een praktische belemmering is.

Zo is het in kaart brengen van landbouwgebieden voor individuele boeren erg lastig met deze afstanden, maar denk bijvoorbeeld ook aan het maken van 1 dringende correctie die op 50m hoogte niet te herstellen is, maar hoger weer wel. Ook neemt de overlast van het geluid significant af op hoogtes vanaf 50m.

Vooral de minidrones kunnen in het genoemde bereik van 120m hoog tot 300m ver normaal functioneren. Net zoals grotere drones nog meer ruimte vereisen, zo is het ook minder praktisch om minidrones te beperken tot 50m hoog en 100m ver.
De kosten voor een certificering om verder te mogen vliegen zijn op dit moment buitenproportioneel, zelfs voor de serieuze ZZP-er die enkel net wat meer ruimte nodig heeft dan de 50m ver en 100m hoog. Natuurlijk begrijpen we ook dat het een degelijke training vereist om nog verder of hoger te kunnen vliegen, dit zou anders o.a. direct gevaar op kunnen leveren voor de reguliere luchtvaart.

Voor bepaalde vluchtfiguren is ruimte nodig, vooral bij sportvluchten / race-drones. In het geval van race drones is ons voorstel om voor een categorie micro drones (tot 450 gram en maximaal 25cm doorsnee) de minimale onderlinge afstand van 50m te laten vervallen zodat het spel-element kan worden gehandhaafd.

We hebben zeer recent de voorgestelde wijzigingen in de regelgeving vernomen en verzamelen nu (in deze korte periode van de internetconsultatie) stemmen op een manier die past bij de gebruikers van de mini-drones: via Facebook.
De stap om te reageren op de internetconsultatiepagina is voor veel minidronegebruikers te groot. Facebook is laagdrempeliger en heeft binnen 24 uur al gezorgd voor ruim 100 likes: uiteraard gaan we voor een veel hoger aantal. De vorderingen kunnen gevolgd worden door in Facebook te zoeken naar 'Mini Drone Regels'.

Vraag2

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal twee platforms starten waarin van gedachten zal worden gewisseld met stakeholders: een virtueel platform voor de brede gemeenschap van individuele dronegebruikers/ stakeholders en een fysiek plaftorm (op uitnodiging) voor belangengroepen en brancheorganisaties.

Wilt u deelnemen aan een van deze platformen? En zo ja, welke? Graag kort motiveren op welke wijze u namens een relevante achterban spreekt.
Op Facebook is een pagina opengesteld waar alle drone-enthousiastelingen hun wensen en eisen kenbaar kunnen maken. We hebben het doel om in de maand mei zoveel mogelijk stemmen (likes) te verzamelen om aan te tonen hoeveel mini-drone gebruikers het eens zijn met dit verzoek om de voorgestelde regels bij te stellen.

De vorderingen kunt u volgen op: https://www.facebook.com/pages/Stem-Mee-Voor-Betere-Mini-Drone-Regels/928395860514360

Vraag3

Het ministerie zal een communicatieplan opstellen, in nauwe samenwerking met de sector, om de dronegebruiker in de toekomst bij de ontwikkelingen in de regelgeving te betrekken, zodat de veiligheid in het luchtruim en op de grond maximaal gewaarborgd is.

Indien u uw ideeen wilt aanleveren, graag motiveren met een korte omschrijving van uw mogelijke bijdrage.
Ook de minidrone gebruikers zijn zich er van bewust dat veiligheid boven alles gaat en u kunt zich de woede van deze gebruikers waarschijnlijk wel voorstellen wanneer er een bericht in de media opduikt over 'misbruiken' van drones in situaties die niet zijn toegestaan en vooral niet veilig zijn voor mens, dier en/of objecten.
De reacties zijn dan zonder uitzondering sterk afkeurend.

De Facebookgroep laten we bestaan zodat deze grote groep minidrone-gebruikers ook via deze laagdrempelige manier te bereiken is.