Beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones
Reactie
Naam | Ing JR Visser |
---|---|
Plaats | Oss |
Datum | 8 mei 2015 |
Vraag1
Wat is uw mening over het voorgenomen beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones?Ikzelf behoor tot een groep die voornamelijk met zeer kleine (minder dan 25cm diagonaal) race multirotors (drones) vliegt.
FPV
Deze multirotors zijn buiten een straal van 20 meter al zeer moeilijk te besturen aangezien de orientatie van de multirotor al snel minder goed zichtbaar is. Om dit op te lossen vliegt deze groep voornamelijk met een on-board camera waarvan het beeld in een videobril word weergegegen (FPV, ofwel First Person View). Op deze manier lijkt het besturen van een multirotor vanuit het perspectief van de multirotor te gebeuren welke altijd een goed zicht in de vliegrichting oplevert.
Camera
De meeste FPV camera's dienen alleen om mee te vliegen, doch wordt het beeld vaak opgenomen om later te kunnen terugkijken. Het beeld wat door dit soort systemen opgenomen word is echter van zulk lage kwaliteit dat dit niet bruikbaar is voor foto/videografie doeleinden. Veel piloten van race-multirotors gebruiken hiernaast nog een tweede camera om racebeelden vast te leggen.
Wetgeving
De huidige regelgeving, alsmede de voorgestelde regelgeving maakt het voor deze groep onmogelijk om binnen het kader van de wet deze hobby uit te oefenen. De straal waarbinnen een multirotor zou moeten blijven is binnen enkele seconden doorvlogen met een racer. De eis om altijd zicht op het model te hebben is vanwege de videobril die gedragen word onmogelijk. Juist door de FPV techniek is het echter makkelijk mogelijk om binnen een straal van enkele kilometers te vliegen met een multirotor zonder dat het moeilijk word om het zicht op de omgeving rond het model te verliezen. Het hoogteplafond van 50 meter is voor deze groep geen beperking daar er echter vaak laag bij de grond (onder de 10 meter) gevlogen word.
Een voorbeeld van racen met drones kan hier bekeken worden:
https://www.youtube.com/watch?v=BJ7BEazOWqA
Vraag2
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal twee platforms starten waarin van gedachten zal worden gewisseld met stakeholders: een virtueel platform voor de brede gemeenschap van individuele dronegebruikers/ stakeholders en een fysiek plaftorm (op uitnodiging) voor belangengroepen en brancheorganisaties.Wilt u deelnemen aan een van deze platformen? En zo ja, welke? Graag kort motiveren op welke wijze u namens een relevante achterban spreekt.
Ja beide. Ik ben lid van een wereldwijde groep multirotor racers en zou deze graag vertegenwoordigen.
Vraag3
Het ministerie zal een communicatieplan opstellen, in nauwe samenwerking met de sector, om de dronegebruiker in de toekomst bij de ontwikkelingen in de regelgeving te betrekken, zodat de veiligheid in het luchtruim en op de grond maximaal gewaarborgd is.Indien u uw ideeen wilt aanleveren, graag motiveren met een korte omschrijving van uw mogelijke bijdrage.
Vanuit het perspectief van multirotor racers is de huidige regelgeving onmogelijk. Ik kan vanuit het perspectief van deze groep toelichten wat voor impact voorgestelde regelgeving gaat hebben en welke de knelpunten voor onze groep zijn.