Wetsvoorstel aanpassing procedure vaststelling verkiezingsuitslag

Reactie

Naam J. Verburg
Plaats Dordrecht
Datum 31 december 2017

Vraag1

Hoofddoel van het wetsvoorstel is een aanpassing van het proces van de vaststelling van de uitslag van een verkiezing, door dit proces transparanter en beter controleerbaar te maken. Graag zou het ministerie van BZK van u willen vernemen of de voorstellen in uw ogen voldoende bijdragen aan dat doel, en of de gegeven toelichting voldoende duidelijkheid schept.
Het voorstel zoals hier beschreven lijkt mij een grote verbetering van de transparantie van het tellingproces. Artikel P21 lid 1 bestaat uit 1 zin en is daardoor erg moeilijk leesbaar. Dit kan beter.

Een aspect van het huidige verkiezingsproces dat niet transparant is, en naar mijn mening verbetering behoeft is:
1. de mogelijkheid voor partijen om in verschillende kieskringen verschillende kandidatenlijsten in te dienen (waarvan bij de laatste 2e kamerverkiezingen door 6 partijen gebruik gemaakt is).
2. de manier waarop bij de zetelverdeling zetels van die partijen worden verdeeld over kieskringen of groepen van kieskringen (zoals omschreven in Kieswet artikel P12 en P13)
3. de manier waarop gekozen kandidaten vvan die partijen gekozen verklaard worden in een specifieke kieskring of groepen van kieskringen (zoals omschreven in Kieswet artikel P16 en P18).
Deze processen zijn dermate ingewikkeld dat slechts een handvol mensen dit begrijpen. Zelfs de Tweede Kamerleden die het betreft kunnen niet uitleggen waarom ze in die kieskringen zijn gekozen.
Naar mijn mening zou dit deel van de Kieswet hetzij volledig afgeschaft, hetzij aanzienlijk vereenvoudigd moeten worden.