Ontwerpbesluit verruiming uitbestedingsmogelijkheden naar het vavo
Reactie
Naam
|
Greijdanus (Drs MJ De Jong)
|
Plaats
|
Zwolle
|
Datum
|
26 oktober 2017
|
Vraag1
Sluit de voorgestelde verruiming van het Besluit samenwerking vo-bve aan bij de behoefte van 16 en 17-jarige gediplomeerde havisten en vwo’ers, dan wel bij de vo-scholen?
Nee, het besluit sluit volstrekt niet aan bij de behoefte van VO scholen. In het kader van passend onderwijs én de noodzaak voor meer meetwerk moeten niet de toelatingseisen voor de VAVO worden verruimd. Je haalt dan nog meer leerlingen uit de reguliere stroom dan nu al het geval is. De ontwikkelingen in het VO vragen om de bevoegdheden van de VAVO toe te voegen aan het VO. Dat draagt bij aan de verantwoordelijkheid en deskundheid die het VO sowieso al heeft, én aan de realisatie van maatwerk en passend onderwijs.
Vraag2
De mogelijkheid om een of meer aanvullende vakken te volgen op het vavo wordt nu voorgesteld minderjarigen met een havo- of vwo-diploma. Hebben minderjarigen met een diploma van de theoretische leerweg van het vmbo (vmbo-tl) ook behoefte aan de mogelijkheid om een of meer aanvullende vakken te volgen van de opleiding waarvoor ze al een diploma hebben behaald en zo ja, in welke gevallen?
Met de TL wordt geen startkwalificatie verworven. De aansluiting tussen TL en MBO zal daarom moeten worden verbeterd. Een vorm van VAVO voor TL leerlingen draagt daar niets aan bij.
Vraag3
Brengt de voorgenomen verruiming van het Besluit samenwerking vo-bve (neven) gevolgen met zich mee die nu niet naar voren komen?
Ja, zie onder 1.
Het MBO heeft geen reguliere VO ervaring en deskundigheid. Het blijft een buitengewone regeling om het MBO tot vangnet voor het reguliere VO te maken.
Vraag4
Zijn de vavo-instellingen in staat aan voornoemde behoefte te voldoen?
Gelet op bovenstaande is deze vraag voor mij niet relevant.