Wetsvoorstel versterken positie mbo-studenten
Reactie
Naam
|
mboRijnland (Drs. C Bloemkolk-Imthorn)
|
Plaats
|
Leiden
|
Datum
|
16 januari 2019
|
Vraag1
Ontbreken er bijzondere omstandigheden in het mbo-studentenfonds waarbij studenten ook recht zouden moeten krijgen op vergoeding bij vertraging? Zo ja, welke? Van belang is dat dit een substantieel aantal studenten in Nederland betreft.
mboRijnland kent veel studenten die naast hun opleiding mantelzorg verlenen en als gevolg daarvan studievertraging (dreigen op te) lopen. Hoewel de nieuwe wet (het bevoegd gezag van) mboRijnland de ruimte biedt zelf bijzondere omstandigheden vast te stellen, verzoekt mboRijnland te overwegen deze doelgroep expliciet op te nemen.
N.B. in lid 2 van artikel 8.1.5 van het wetsvoorstel ontbreekt in de opsomming van bijzondere omstandigheden punt g.
Vraag2
Is het voor zwangere mbo-studenten noodzakelijk om de duur van het verlof wettelijk vast te leggen? Dit is nu gesteld op ‘in beginsel 16 weken’.
mboRijnland is voorstander van de wettelijke vastlegging van een periode van 16 weken als geoorloofde afwezigheid in geval van zwangerschap en bevalling. Dat biedt alle betrokkenen duidelijkheid en is gunstig voor de organiseerbaarheid. Onduidelijk is of het hier een aaneengesloten periode van 16 weken betreft of dat mboRijnland met de betreffende student nadere afspraken kan maken hieromtrent.
Vraag3
Is het wenselijk om deelnemers aan trajecten overige educatie (taal, rekenen en digitale vaardigheden) ‘deelnemers’ te blijven noemen?
mboRijnland heeft hiertoe geen bezwaar, maar ten behoeve van eenduidigheid is het wenselijk ook deze deelnemers ‘student’ te noemen.