Wet vertrouwenspersonen

Reactie

Naam NUVP (drs. HMJ van Montfort)
Plaats Maastricht
Datum 21 april 2020

Vraag1

Is de vertrouwenspersoon een goed instrument om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer tegen te gaan?
Alle universiteiten in Nederland beschikken over een of meerdere vertrouwenspersonen ongewenste omgangsvormen. Deze vertrouwenspersonen werken al meer dan 20 jaar samen in het netwerk universitaire vertrouwenspersonen (NUVP).
Wij (NUVP) zijn van mening dat de verplichting tot aanstelling van vertrouwenspersonen een belangrijke stap voorwaarts is in het terugdringen van ongewenste gedragingen. Tegelijkertijd moet het geen ‘uitvlucht’ worden voor werkgevers dat als er zich toch ongewenste omgangsvormen voordoen de vertrouwenspersoon zijn werk niet goed zou hebben gedaan. In eerste instantie is en blijft de werkgever vanuit de wet verantwoordelijk om er zorg voor te dragen dat de werknemers in een gezonde en veilige werkomgeving en leefklimaat kunnen werken. En te voorkomen dat er onwenselijke situaties ontstaan en als er wel onwenselijke situaties ontstaan daar een adequate opvang voor is. De komst van een vertrouwenspersoon kan hieraan bijdragen. Om te borgen dat signalen, die de vertrouwenspersoon bereiken, op een bepaalde manier terugkomen naar de organisatie, zodat deze hiervan kan leren en daadwerkelijk een verandering kan bewerkstelligen, vraagt het aanstellen van een vertrouwenspersoon meer van een organisatie dan alleen het afvinken ‘van een medewerker met een 4 daagse opleiding’. Afspraken kunnen in de vorm van een, met elkaar opgestelde en door het bestuur geaccordeerde, richtlijn opgesteld worden. Dit geeft helderheid voor medewerkers, organisatie en de vertrouwenspersoon en borg je de veiligheid van alle partijen.

Vraag2

Heeft de vertrouwenspersoon op dit moment voldoende positie?
Het wetsvoorstel vertaald naar de praktijk van de universiteiten laat naar onze mening zien dat de universiteiten al redelijk voldoen aan de beoogde eisen. In de CAO is opgenomen dat universiteiten een vertrouwenspersoon aanstellen.

Vraag3

Is het wetsvoorstel uitvoerbaar?
Voor de universiteiten is het wetsvoorstel uitvoerbaar, zie antwoord vraag 3 .

Vraag4

Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet in het wetsvoorstel en/of de toelichting zijn verwerkt?
Hierbij verwijzen we naar de bijgevoegde notitie NUVP waar wordt ingegaan op de beschrijving van de taken en inhoud van de vertrouwenspersoon.

Bijlage